12 giftige of kankerverwekkende ingrediënten in cosmetische producten

Advertisement

Gevaarlijke producten in cosmetica

Het leven van de moderne mens kan niet worden bedacht zonder persoonlijke hygiëne en cosmetische producten zoals wasmiddelen, zepen, gezichtscrèmes en bodylotions zijn essentieel (je kunt het nog steeds gemakkelijk zelf maken). Maar heb je je afgevraagd of deze producten wel veilig zijn voor onze gezondheid? Als je dit artikel leest, is het zeker goed om deze 12 giftige en kankerverwekkende componenten in cosmetica te kennen, om ze gewetensvol te kunnen weggooien ten gunste van andere, meer natuurlijke producten.

Lees ook: De meeste tandpasta’s op de markt zijn giftig, leer ze te herkennen

DEA (diethanolamine), MEA (mono-ethanolamine), TEA (triethanolamine)

Dit zijn de stoffen die het schuim creëren, maar ze irriteren de ogen en de huid en veroorzaken dermatitis. Ze worden gemakkelijk door de huid opgenomen en hopen zich na verloop van tijd op in alle organen, inclusief de hersenen.

Benzoylperoxide

wordt voornamelijk gebruikt in producten tegen acne. Het kan tumoren, celmutaties veroorzaken en het menselijk DNA beschadigen. Deze stof is giftig bij inademing, irriteert de ogen en de huid en bemoeilijkt de luchtwegen.

Lees ook: een voedsel dat voorkomt dat kankercellen groeien

CI-kleuren en pigmenten

Synthetische kleurstoffen worden verkregen uit teer, een bijproduct van olie. Ze bevatten zouten van zware metalen die gifstoffen in de huid vasthouden en een grotere gevoeligheid en prikkelbaarheid veroorzaken. Hun opname in de huid kan een gebrek aan zuurstof veroorzaken, wat kan leiden tot de dood. Onderzoek heeft aangetoond dat de meeste kunstmatige kleurstoffen kankerverwekkend zijn.

Lees ook: DIY: zelfgemaakte lippenstift

dioxine

Het zit in antibacteriële stoffen die worden toegevoegd aan schoonmaak- en wasmiddelen. Deze stof veroorzaakt kanker, aandoeningen van het zenuwstelsel en verzwakt het immuunsysteem. Het kan ook foetale misvormingen of een miskraam veroorzaken bij zwangere vrouwen.

DMDM hydantoïne en ureum (imidazolidinyl)

Dit zijn de conserveermiddelen die formaldehyde afgeven, wat gewrichtspijn, kanker, depressie, hoofdpijn, duizeligheid, slapeloosheid, oorontstekingen en allergieën kan veroorzaken.

PEG (polyethyleenglycol)

Het wordt verkregen door propyleenethoxylering. Het eindproduct is een dioxineconcentraat. Polyethyleenglycol is aanwezig in allerlei cosmetische producten, zonbeschermende oliën en in babycosmetica.

Ftalati (ftalaten)

Deze stof zit in bijna alle cosmetische producten, ook als het niet op de etiketten staat. De verslechtering van de gezondheid die het veroorzaakt, manifesteert zich door lever- en nierbeschadiging en verminderde kwaliteit van het sperma. In sommige gevallen kan het zelfs voortijdige borstgroei veroorzaken bij meisjes en jongens.

Vrij van parabenen (methyl, butyl, ethyl, propylparaben)

Worden gebruikt als conserveermiddel en worden zelden op het etiket vermeld. Deze stoffen zitten in huidverzorgingsproducten en deodorants. Talrijke studies hebben de aanwezigheid van deze stoffen in borstkankercellen bewezen. Ze veroorzaken onvruchtbaarheid bij mannen, hormonale onbalans bij vrouwen en vroege puberteit bij kinderen.

Tridosan

Het is een synthetisch antibacterieel middel. De EPA heeft deze stof als pesticide aangemerkt en verklaard dat deze een risico vormt voor de menselijke gezondheid en het milieu. Het is geclassificeerd als chloorfenol, een chemische stof waarvan wordt aangenomen dat het kanker veroorzaakt.

Propyleenglycol (PG) en butyleenglycol

Ze zijn aanwezig in lippenbalsems en lippenstiften. De EPA (Environmental Protection Agency) heeft ze geclassificeerd als zeer giftig en raadt ten zeerste het gebruik van beschermende handschoenen, veiligheidsbril en beschermende kleding aan bij het hanteren ervan. De EPA waarschuwt ook dat direct contact met deze stoffen ernstige schade aan hersenen, lever en nieren kan veroorzaken.

Natriumlaurylsulfaat (SLS) en natriumlaurethsulfaat (SLES)

Worden voornamelijk gebruikt in wasmiddelen, vloerreinigingsproducten, in ontvettingsproducten en in cosmetica om schuimige texturen te creëren. Deze sulfaten kunnen oogproblemen, diarree, piepende ademhaling, huidirritatie en in sommige gevallen zelfs de dood veroorzaken.

Avobenzone en benzfenon-ethoxycinnamaat

De meest voorkomende zijn de ingrediënten die worden aangetroffen in zonnebrandcrèmes en oliën en zijn een bron van vrije radicalen. Wetenschappers beweren dat deze stoffen de huid beschadigen en kanker kunnen veroorzaken.

Lees meer over cosmetische producten op santé.gouv

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.