12 zelfgemaakte kastanjebehandelingen die je vrienden jaloers maken

De paardenkastanjeboom is een echt pareltje voor het ontwikkelen van schoonheid en gezondheidszorg. Deze machtige boom met mythische vruchten werd zo’n 450 jaar geleden vanuit de oostelijke Balkan in Centraal-Europa geïntroduceerd en is nu op veel plaatsen te vinden als schaduwbron.

In de herfst zijn kinderen blij met de kastanjes die ze verzamelen tijdens activiteiten in het bos naast paddenstoelen en bladeren. Bruine zaden kunnen voor veel andere dingen worden gebruikt. Van het wassen van kleding tot tandenpoetsen tot genezende toepassingen voor spataderen en diarree, er zijn veel interessante toepassingen.

In dit artikel laten we u de belangrijkste toepassingen van paardenkastanjes in het huishouden en voor de gezondheid zien.

Kastanje-ingrediënten en werkingsmechanisme

De kastanje draagt ​​stekelige groene vruchten met maximaal drie bruine zaden erin. Deze zaden bevatten onder andere saponinen, aescine, flavonoïden, coumarines, tannines en voedingsstoffen.

Saponinen zijn zeepachtige actieve ingrediënten die ook in geconcentreerde vorm voorkomen in de klimopbladeren en wat andere planten.

Aescin is een actief ingrediënt dat wordt gebruikt voor veneuze problemenspecifiek voor spataderen. In winkels vind je middelen voor uitwendig gebruik, bijvoorbeeld als aderzalf, en voor inwendig gebruik, bijvoorbeeld in capsulevorm.

U kunt deze actieve ingrediënten ook gemakkelijk en goedkoop gebruiken als u ze op het juiste moment verzamelt.

1. Kastanjepoeder voor opslag het hele jaar door

Voor bijna alle kastanjetoepassingen is het zinvol om in het najaar een klein bedrag te sparen. Omdat de zaden zich vormen, moet je ze zorgvuldig drogen. De makkelijkste manier om dit te doen is door de zaden heel losjes en in een enkele laag op een linnen doek in de zon te drogen.

Als u echter grotere hoeveelheden wilt bewaren, raden wij u aan deze te hakken en op te slaan als zelfgemaakte paardenkastanjepoeder.

De poeder droogt veel sneller, neemt minder ruimte in beslag en is makkelijk in gebruik.

2. Wasmiddel van paardenkastanje

Ons favoriete gebruik voor paardenkastanjes is het wassen van kleding. In plaats van dure wasmiddelen uit de supermarkt, geeft de natuur ons dit gratis wasmiddel. Net als de beroemde Indiase zeepboom behoort ook de kastanjeboom tot de zeepfamilie. Wasnoten worden al lang aangeboden voor ecologisch wassen in veel natuurvoedingswinkels. Helaas heeft de toegenomen vraag op de westerse markten geleid tot extreme prijsstijgingen in de bronlanden, waar wassen steeds vaker wordt gedaan met industrieel geproduceerde chemische wasmiddelen.

Natuurlijk wassen is veel ecologischer met lokale kastanjes. Ontdek het hier hoe u uw was natuurlijk kunt wassen met paardenkastanjes. In een ander artikel vind je de antwoorden op veel vragen die zich voordoen bij het gebruik van kastanjewasmiddel.

3. Allesreiniger

Net als paardenkastanjewasmiddel, kun je ze ook gebruiken om een ​​eenvoudig huishoudelijk schoonmaakmiddel te maken. Hij is geschikt voor het schoonmaken van de keuken, badkamer, woonkamer en zelfs voor klussen in de tuin. Je kan zelfs kastanjewasmiddel gebruiken als afwasmiddel.

4. Gezichtsmasker

Een kastanjemasker kan worden gemaakt om de strakke, vette huid te reinigen en te kalmeren.

 1. Neem hiervoor ongeveer twee eetlepels kastanjepoeder en maal het met een koffiemolen of vijzel.
 2. Meng de bloem met een beetje water, breng het masker aan en laat het ongeveer 10 minuten inwerken voordat je het afwast met lauw water.

5. Tandpasta met kastanjepoeder

Als je gebruikt kastanje tandpasta poeder of kurkuma om je tanden witter te makenkunt u uw kastanjepoeder bereiden en toevoegen aan uw tandverzorgingsroutine.

Kastanjes reinigen, desinfecteren en hebben ontstekingsremmende en weefselverstevigende effecten. U kunt vinden een recept voor het bleken van kastanjetandpoeder hier.

6. Badadditief voor een betere bloedcirculatie

Een oud gebruik zegt dat je drie kastanjes in je broekzakken moet hebben om reuma en jicht te voorkomen.

Een meer directe en intensieve toepassing is een vol bad met paardenkastanjes. Het stimuleert ook de bloedsomloop.

 1. Om dit te doen, week je ongeveer een halve tot een hele kilo paardenkastanjes een nacht in vijf liter water.
 2. Breng kort voor gebruik het water met de kastanjes nog even aan de kook, laat 30 minuten sudderen en giet de infusie vervolgens door een zeef bij het badwater.

7. Douchegel van paardenkastanje

Als het alleen voor een snelle douche is, kun je kastanjes gebruiken in een douchegel. Met een appel of kweepeer en lijnzaad, een volledig biologische douchegel kan snel worden bereid.

8. Paardenkastanje-shampoo

Je kunt de hierboven genoemde douchegel ook gebruiken om je haar te wassen. Maar als u speciale vereisten heeft voor uw haarverzorgingsproducten, is het de moeite waard om maak een speciale shampoo met kastanjes en andere voedende toevoegingen.

9. Kastanjekleurstof

De waardevolle ingrediënten van paardenkastanje kun je ook als tinctuur gebruiken. Alcohol wordt gebruikt om een ​​tinctuur te maken om de actieve ingrediënten uit kruiden, fruit of zaden te halen.

Een tinctuur van paardenkastanjes of paardenkastanjebloemen is snel op te zetten en heeft minimaal drie weken nodig om te rijpen.

10. Venotone kastanjezalf

Als je kastanjetinctuur gerijpt is, kun je er een zalf van maken om je aderen te versterken.

Hoe je een kastanjezalf maakt voor vermoeide voeten en armen, lees je hier.

11. Bladluisbestrijding

De saponinen in kastanjes helpen de tuinman om bladluizen voorzichtig bestrijden. U kunt een bladluisspray krijgen van een aftreksel met ongeveer 15 kastanjes per liter water:

 1. Breng de gehalveerde kastanjes of het gedroogde kastanjepoeder kort aan de kook
 2. Laat nog 30 minuten sudderen.
 3. Laat afkoelen en filtreer.
 4. Giet in een spuitfles en vernevel de planten indien nodig.

Hier vindt u instructies voor het bereiden van dit middel met klimopbladeren en andere ecologische middelen tegen bladluizen.

12. Zelfgemaakte maizena

Indien nodig werd paardenkastanje ook als voedsel gebruikt. De zaden bevatten veel zetmeel en een hoog eiwitgehalte, maar kunnen niet direct gegeten worden.

 1. Om verteerbaar te zijn, moeten ze eerst worden gedegorgeerd, zoals eikels.
 2. Week hiervoor de gepelde kastanjes een nacht in water.
 3. De volgende dag giet je het water weg en kook je de kastanjes in vers water, dat vervolgens ook wordt weggegooid.
 4. Van gedegorde kastanjes kan nu meel worden gemaakt en als zetmeel worden gebruikt.

We hebben deze maizena nog niet geprobeerd, dus we kunnen geen aanbeveling doen. Heeft u ervaring op dit gebied, dan stellen wij uw reactie op prijs.

12 behandelingen met kastanjepoeder

Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.