Advertisement

5 acupressuurpunten om te slapen als een baby

Advertisement

Slapeloosheid is een vrij veel voorkomende slaapstoornis die het moeilijk maakt om in slaap te vallen en door te slapen. Zonder de zeven tot negen uur slaap per nacht die experts aanbevelen, kunnen veel gezondheidsproblemen zich manifesteren, gelukkig kan acupressuur een eenvoudige oplossing bieden die iedereen alleen kan doen.

Sommige mensen ervaren korte perioden van slapeloosheid gedurende een paar dagen of weken, terwijl anderen maandenlang slapeloosheid ervaren. Ongeacht de frequentie van slapeloosheid, kan acupressuur enige verlichting bieden. Acupressuur omvat het gebruik van fysieke aanraking om drukpunten te stimuleren die overeenkomen met verschillende aspecten van fysieke en mentale gezondheid.

Lees ook: Slaap beter met deze 9 ademhalingstechnieken

Hoewel je acupressuur door een deskundige kunt laten doen, kun je het ook proberen stimuleer zelf drukpunten. Lees verder om meer te weten te komen over de vijf drukpunten die u kunt proberen en leer meer over de wetenschap achter het gebruik van acupressuur om te slapen.

1. Geestenpoort

Het Spirit Gate Point bevindt zich in de plooi van je buitenste pols, in lijn met je pink.

acupressuurpunt voor slapeloosheid

Om slapeloosheid te behandelen:

 1. Zoek naar de kleine holle ruimte in dit gebied en oefen lichte druk uit in een cirkelvormige of bottom-up of top-down beweging.
 2. Ga twee tot drie minuten door.
 3. Houd de linkerkant van de tip een paar seconden met lichte druk vast en houd dan de rechterkant vast.
 4. Herhaal de operatie op hetzelfde gebied van de andere pols.

Het stimuleren van dit drukpunt wordt geassocieerd met het kalmeren van je geest, wat je kan helpen in slaap te vallen.

Lees ook: Het zou beter zijn om aan de linkerkant in slaap te vallen

2. De kruising van de 3 Yin

Het drie-yin-kruispunt bevindt zich op je binnenbeen, net boven je enkel.

acupressuurpunt om in slaap te vallen

Om slapeloosheid te behandelen:

 1. Zoek het hoogste punt van je enkel.
 2. Tel vier vingerbreedtes langs je been, boven je enkel.
 3. Oefen diepe druk uit achter het scheenbeen, masseer in cirkelvormige of opwaartse en neerwaartse bewegingen gedurende vier tot vijf seconden.

Naast het helpen bij slapeloosheid, kan het simuleren van dit drukpunt ook nuttig zijn bij de behandeling van bekkenaandoeningen en menstruatiekrampen.

Gebruik dit drukpunt niet als u zwanger bent, omdat het ook in verband wordt gebracht met het inleiden van de bevalling.

3. Kookpunt

Het kookpunt bevindt zich op de voetzool. Het is de kleine depressie die net boven het midden van je voet verschijnt wanneer je je tenen naar binnen buigt.

acupressuurpunt om te slapen als een baby

Om slapeloosheid te behandelen:

 1. Ga op je rug liggen met je knieën gebogen zodat je met je handen bij je voeten kunt.
 2. Neem een ​​voet in je hand en buig je tenen.
 3. Voel de depressie op de voetzool.
 4. Oefen stevige druk uit en masseer dit punt een paar minuten met cirkelvormige of op en neer bewegingen.

Er wordt aangenomen dat stimulatie van dit drukpunt de opwinding kalmeert en slaap induceert.

Lees ook: Hoe te ontspannen in 5 minuten

4. Ingangspunt binnengrens

Het ingangspunt van de binnengrens bevindt zich op uw binnenste onderarm tussen twee pezen.

acupressuurpunt voor een goede nachtrust

Om slapeloosheid te verlichten:

 1. Draai je handen om zodat je handpalmen naar boven wijzen.
 2. Pak één hand en tel drie vingerbreedtes vanaf je polsplooi.
 3. Oefen op dit punt constante neerwaartse druk uit tussen de twee pezen.
 4. Gebruik een cirkelvormige of opwaartse of neerwaartse beweging om het gebied gedurende vier tot vijf seconden te masseren.

Naast het helpen slapen, kan het Inner Frontier Entry Point helpen om misselijkheid, maagklachten en hoofdpijn te verzachten.

5. Adem van de wind

Het windblaaspunt bevindt zich aan de achterkant van de nek. Je kunt het vinden door het mastoïdbeen achter je oren te voelen en de groef te volgen rond waar je nekspieren zich aan de schedel hechten.

acupressuurpunt voor slaap

Om slapeloosheid te behandelen:

 1. Knijp je handen samen en open voorzichtig je handpalmen met in elkaar grijpende vingers om een ​​komvorm te creëren met je handen.
 2. Gebruik je duimen om diepe, stevige druk op je schedel uit te oefenen, met cirkelvormige of op en neer bewegingen om dit gebied vier tot vijf seconden te masseren.
 3. Adem diep in terwijl je het gebied masseert.

Het stimuleren van dit drukpunt kan ademhalingssymptomen helpen verminderen, zoals hoesten, die vaak de slaap onderbreken. Het wordt ook geassocieerd met stressvermindering en het kalmeren van de geest.

Wat zegt het onderzoek?

Acupressuur bestaat al duizenden jaren, maar pas onlangs zijn experts begonnen met het evalueren van de effectiviteit ervan als medische behandeling. Hoewel de meeste bestaande onderzoeken naar acupressuur en slaap weinig zijn, zijn hun resultaten veelbelovend.

In een onderzoek uit 2010 werd bijvoorbeeld gekeken naar 25 deelnemers in instellingen voor langdurige zorg die moeite hadden met slapen. Hun slaapkwaliteit verbeterde na vijf weken acupressuurbehandeling. De voordelen hielden aan tot twee weken na het stoppen van de behandeling.

Een studie uit 2011 van 45 postmenopauzale vrouwen met slapeloosheid toonde vergelijkbare resultaten na vier weken behandeling.

Er zijn veel onderzoeken met vergelijkbare resultaten, maar ze zijn allemaal relatief klein en beperkt. Hierdoor beschikken experts niet over voldoende hoogwaardige data om concrete conclusies te trekken.

Er is echter ook geen bewijs dat acupressuur de slaapkwaliteit vermindert, dus het is zeker het proberen waard als je geïnteresseerd bent.

Wanneer een arts raadplegen?

Slaap is cruciaal voor je fysieke en mentale gezondheid. Regelmatig gebrek aan slaap is gekoppeld aan een reeks gezondheidsproblemen, waaronder de volgende:

 • verzwakte immuunfunctie
 • gewichtstoename
 • verminderde cognitieve functie

Als u last heeft van slapeloosheid die langer dan een paar weken aanhoudt, maak dan een afspraak met uw arts. Mogelijk heeft u een onderliggende aandoening die behandeling vereist.

De meeste mensen lijden op een bepaald moment in hun leven aan slapeloosheid. Als je op zoek bent naar een natuurlijke remedie om je slaap te verbeteren, probeer dan 15 minuten voor het slapengaan acupressuur te doen. Zorg er wel voor dat u onderliggende oorzaken van langdurige slapeloosheid uitsluit.

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.