Advertisement

9 oude bierremedies

Advertisement

Bier, een “goddelijk medicijn”: 9 recepten om alle kwalen te genezen… of bijna!

Bier heeft heilzame eigenschappen: met mate geconsumeerd, het stimuleert het immuunsysteem, beschermt het hart en vermindert het risico op diabetes. Bier werd gebruikt in de oude traditionele Europese geneeskunde. In de Middeleeuwen versterkten de monniken zich met “gerstsap”: de ronde buiken van de monniken werden gevoed met drie tot vijf “afmetingen” bier. Hildegard von Bingen zei dat bier regeneratie bevordert en zwakke harten doet herleven.

Paracelsus zei 200 jaar later dat bier ” goddelijke remedie voor ziekte“. Onze grootmoeders wisten dat als er een verkoudheid op komst was (geen woordspeling bedoeld), we konden drinken warm bier met honing, na een goede nacht zweten, voelden we ons de volgende dag veel beter. De remedie was ook: nuttig voor slapeloosheid.

Bij koud en regenachtig weer wordt het aanbevolen om deze oude huisremedie van warm bier te gebruiken. Ademen wordt gemakkelijker, ledematen minder pijnlijk en het immuunsysteem wordt sterker. Het is belangrijk om het bier te verwarmen tot maximaal 78ºChet mag niet koken.

Er zijn zelfs spa’s met warme bierbaden met aromatische kruiden die helpen te ontspannen en bijzonder effectief zijn bij psoriasis en acne.

voordelen voor de gezondheid van bier

Wat zit er in bier? Wat zijn de gunstige eigenschappen?

Bier is een alcoholische en koolzuurhoudende drank gemaakt van gekiemde gerstkorrels of andere granen, waarvan het zetmeel wordt gefermenteerd in water met gist (voornamelijk Saccharomyces cerevisiae of Saccharomyces pasteuriens). Het wordt vaak op smaak gebracht met onder andere hop.

Bier is in principe 93% water en bevat slechts 5% alcohol. Het bevat kleine hoeveelheden essentiële aminozuren en verteerbare suikers. Maar vooral de hoeveelheid silicium is belangrijk : voor Europeanen is dit de belangrijkste bron van dit essentiële mineraal voor een goede conditie van lichaamsweefselsin het bijzonder bindweefsels, botten en nagels.

Het bevat ook andere mineralen : een liter bier dekt een groot deel van de dagelijkse behoefte aan magnesium (45%), fosfor (40%) en kalium (20%).

Om te met vitaminesbier levert vitamines van groep B die de zenuwen versterken en laat het metabolisme voedingsstoffen omzetten in energie.

De kooldioxide die het bevat maakt het verfrissend, bevordert de bloedsomloop en helpt bij de spijsvertering.

Ze biedt antioxiderende polyfenolen die beschermen tegen vrije radicalen, zodat bier kan voorkomen hartaanvallen, artritis en kanker.

Het bevat organische zuren die helpen de darmflorageef de voorkeur aan speekselafscheiding en ondersteuning van de hartfunctie.

natuurlijke bierremedies
Hildegard von Bingen – Benedictijner abdis, visionair en schrijver (1098-1179)

…En hoe zit het met hop?

Hop verbetert de smaak en het behoud van bier. Het is de “ziel van bier” omdat het de sleutel is tot zijn aroma, dankzij zijn essentiële oliën, bittere stoffen en tannines.

In de traditionele geneeskunde werd hop gebruikt om maak het bloed schoon, menstruatie bevorderen en zoals diureticum. Zalven, baden en kompressen hebben een kalmerend effectvooral in combinatie met andere planten zoals citroenmelisse of lavendel.

Huismiddeltjes met bier

1- Hopdrank tegen slapeloosheid

ingrediënten

 • 2 eetlepels. gedroogde hop
 • 200 ml melk

voorbereiding : Neem de hop en giet alles bij de melk, breng het aan de kook, giet af en zoet met honing. Te nemen voor het slapen gaan.

Deugdenbier voor de gezondheid
Hop

2- Infusie van hop met lavendel, citroenmelisse en valeriaan om rusteloosheid en prikkelbaarheid te bestrijden.

ingrediënten

 • 5 g droge hop
 • 6g lavendel
 • 10 g citroenmelisse
 • 10 g valeriaan

voorbereiding : Meng alle ingrediënten door elkaar, giet een theelepel van het mengsel in een kopje en overgiet met 150 ml kokend water. Laat 8-10 minuten staan, giet af en drink.

Gerst is rijk aan mineralen…

Gerst bevat vitamines van groep B en Eevenals mineralen zoals magnesiumde calciumde potassiumde ijzer en de fosfor. Het bevat ook: Essentiële aminozuren die het organisme niet alleen kan produceren, zoals de leucinede fenylalanine of de valine. Gerst is niet bijzonder hoog in gluten, maar mensen met glutenintolerantie moeten de bierconsumptie beperken.

Voor het brouwen van bier wordt gerst geweekt in water en belucht om kieming en gistvorming te bevorderen. De resulterende mout wordt vervolgens weer gedroogd bij hoge temperaturen, zodat de mout niets meer is dan gekiemde gerst.

De moutsuiker wordt bij het fermentatieproces veroorzaakt door de gist omgezet in alcohol en koolzuur en is dus verantwoordelijk voor de smakelijkheid en het aangename schuim van het bier.

genezen met bier
Gerst

3- Recept voor gerstpap bij zuurgraad of acute gastro-intestinale stoornissen

ingrediënten

 • 4 eetlepels gerst
 • 1 wortel
 • 500 ml water
 • zout

voorbereiding: meng alle ingrediënten, doe ze in een pan en laat 30 minuten sudderen; het is belangrijk om af en toe te roeren.

…En biergist?

Biergist is rijk aan aminozurenvitamines van groep B, vitamine E en vitamine H, evenals in calcium mineralen, potassium, magnesium, natrium, ijzer en zink.

Vloeibare biergisten worden gebruikt in de natuurgeneeskunde: ze worden gebruikt tegen diabetesde gastro-intestinale ziektende leveraandoeningende psoriasis en de ziekten van het ademhalingssysteem ; ze worden beschouwd als een uitstekende remedie voor gordelrooszowel intern als actueel.

De helende eigenschappen van bier

Na de eerste slok bier, het lichaam begint dopamine te produceren, de geluksneurotransmitter. Dit werd bevestigd door Amerikaanse onderzoekers van de Indiana University, die zagen dat het lichaam na de eerste slok bier dopamine aanmaakt. Dopamine maakt deel uit van het pleziersysteem van de hersenen: het is verantwoordelijk voor gevoelens van vreugde en tevredenheid.

Internationale studies ondersteunen de positieve effecten (ook die van alcoholvrij bier):

 • Zij vertraagt ​​de groei van pathogene darmbacteriën.
 • Het beschermt het hart door zijn gehalte aan groep B-vitamines die de productie van homocysteïne regelen (te veel homocysteïne beschadigt de bloedvaten en verhoogt het risico op een hartinfarct).
 • Zij verlaagt ook de bloeddruk, een andere risicofactor. Een studie van de Universiteit van Münster toonde aan dat matige bierdrinkers half zoveel hartaanvallen kregen als niet-drinkers.
 • Helpt de bloedsuikerspiegel en het slechte LDL-cholesterolgehalte onder controle te houden. Ook neemt het goede HDL-cholesterol toe en hopen bloedplaatjes zich minder snel op. Het vermindert ook andere parameters die deel uitmaken van de bloedstolling.

Hoeveel bier kunnen we drinken?

De te respecteren dosis zou een halve liter bier per dag zijn voor mannen en een kwart liter voor vrouwen (niet meer).

gezondheid bier zorg
Gist

4- Bierrecept met komijn en anijs bij spijsverteringsproblemen

ingrediënten

 • 1 theelepel anijs
 • 1 theelepel koriander
 • 1 theelepel komijn
 • ½ liter bier

voorbereiding : De kruiden worden fijngehakt in een vijzel en vervolgens met het bier ongeveer vijf minuten verwarmd. Deze remedie moet voor en na de maaltijd warm worden geconsumeerd.

5- Koudepreventie: bier en yoghurt

ingrediënten

 • 1/8 liter bier
 • Sap van 1 citroen
 • 2 theelepels honing
 • 125 g yoghurt

voorbereiding : Meng alle ingrediënten door elkaar en drink direct op.

6- Om af te koelen: gekruid bier

ingrediënten

 • 1 liter donker bier
 • 3 eetlepels honing
 • 1 snufje gemalen kruidnagel
 • 1 snufje peper
 • 1 snufje kaneel
 • 1 schijfje gember

voorbereiding : Meng de ingrediënten goed en verwarm ze in een steelpan zonder te koken. Ze laten ze 1 tot 3 uur trekken, daarna worden ze opgewarmd, uitgelekt en deze drank wordt heel heet gedronken.

7- Om in slaap te vallen: warm bier

ingrediënten

 • 300 ml heet bier
 • 1 theelepel honing

voorbereiding : Honing wordt opgelost in voorverwarmd bier en voor het slapengaan ingenomen.

Schoonheidsbehandeling met bier

Het is bevestigd dat het hoge vitamine B-gehalte van bier helpt de huid glad te maken en verhoogt de stofwisseling. In het haar, zij helpt bij het bereiken van een prachtige glans en volume.

8- Masker met bier, klei en appelazijn voor de vette huid

ingrediënten

 • 150 ml bier
 • 1 C. appelazijn
 • 2 eetlepels fijne klei

voorbereiding : Verwarm het bier en de azijn een beetje in een pannetje, voeg dan de klei toe en meng goed. Aanbrengen op het gezicht (doe een test op de handrug om zeker te zijn dat de temperatuur aangenaam is). Laat 10 minuten intrekken en spoel daarna af met veel water. Breng na het drogen van het gezicht de gebruikelijke verzorging aan.

9- Haarmasker voor slap en dof haar

ingrediënten

 • 100 ml bier
 • 2 eidooiers
 • 1 scheutje citroensap

voorbereiding : Meng alle ingrediënten en verdeel ze over het haar, licht inmasseren. Laat 30 minuten intrekken en verwijder tenslotte met veel lauw water.

En jij ? Wat zijn uw op bier gebaseerde huismiddeltjes? Deel ze met de community, deel ze in de reacties!

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.