Barcode en herkomst van producten

Advertisement

Hoe weet u de herkomst van consumentenproducten aan de hand van de cijfers op de streepjescode?

Kunnen we het land van herkomst van een product bepalen aan de hand van de barcode? Het vinden van waar een bepaald product is gemaakt, is niet zo eenvoudig als naar de streepjescode kijken.

De eerste drie cijfers van een streepjescode geven het land van herkomst van een product aan.

AFKOMST

In het kielzog van de angst voor met melamine besmet voedsel voor huisdieren, met lood besmet speelgoed en met melamine besmette zuivelproducten, allemaal van oorsprong uit China, zijn Europese consumenten zich terecht zorgen gaan maken over de plaats van herkomst van de producten die ze kochten. Consumenten hebben zich echter vaak gefrustreerd gevoeld in hun pogingen om selectievere kopers te zijn, omdat veel producten niet zijn geëtiketteerd op een manier die duidelijk hun plaats van herkomst aangeeft.

Een populair item dat destijds online was, weerspiegelde deze angsten, een bericht dat eenvoudige en nuttige instructies zou hebben gegeven om het land van herkomst van een product te bepalen:

Als de herkomst van wat je koopt belangrijk voor je ismag ik u aanraden het op een kaart te schrijven (ter grootte van uw creditcard) en de volgende informatie in uw portemonnee te bewaren.

Jij beslist :

De hele wereld maakt zich zorgen dat China ‘black heart products’ produceert. Kun je zien welke in Canada, de Filippijnen, Taiwan of China is gemaakt?

De eerste 3 cijfers van de streepjescode zijn de landcode waar het product is vervaardigd.

Voorbeeld: alle barcodes die beginnen bij 690 – 695 zijn allemaal gemaakt in China. 471 is gemaakt in Taiwan

De regering en aanverwante ministeries zullen het publiek niet voorlichten. Daarom moeten we onszelf opvoeden.

Tegenwoordig weten Chinese zakenmensen dat consumenten niet de voorkeur geven aan “Made in China”-producten, dus ze laten niet zien uit welk land ze zijn gemaakt.

Nu kunt u echter naar de streepjescode verwijzen, onthoud dat als de eerste 3 cijfers zijn: 690-695, dan is het gemaakt in China.

Als u wilt weten waar de producten die u consumeert vandaan komen, vindt u hier alle gebruikte streepjescodes: Raadpleeg de onderstaande tabel en zoek de eerste twee of drie cijfers van de streepjescode om erachter te komen waar ze vandaan komen.

Herkomst van consumentenproducten volgens de barcode

NUMMERS (eerste 2 of 3 cijfers) OORSPRONG
00 tot 13 VS en Canada
30 tot 37 Frankrijk
40 tot 44 Duitsland
49 Japan
50 Brittannië
57 Denemarken
64 Finland
76 Zwitserland en Liechtenstein
471 Taiwan
480 tot 489 Filippijnen
628 Saoedi-Arabië
629 Verenigde Arabische Emiraten
690 tot 695 China
740 tot 745 Centraal Amerika

Met deze truc zal een blik op de eerste drie cijfers van de streepjescode van een product u vertellen waar het is gemaakt. Helaas is het bepalen van de herkomst van producten voor alle consumenten niet zo nauwkeurig als hier is gedaan.

Allereerst zijn de bovengenoemde twee- of driecijferige landcodes opgenomen in de Europese EAN-13-standaard, maar niet de UPC-A-barcode die in de Verenigde Staten het meest wordt gebruikt. Bovendien, deze EAN-13-codes geven het land of de economische regio aan waar een bepaalde streepjescode is toegewezen, niet noodzakelijk het land waar het door die code geïdentificeerde product is vervaardigd :

V: Geeft het EAN-nummer het land van herkomst van een product aan?

R : Nee, dit is niet het geval. Het 3-cijferige voorvoegsel geeft aan welke nummerorganisatie de nummerbank aan het bedrijf heeft toegewezen. Een bedrijf kan bijvoorbeeld zijn hoofdkantoor in Zuid-Afrika hebben. De EAN-organisatie in Zuid-Afrika heeft de code “600”, maar alle producten van het bedrijf kunnen in Engeland worden gemaakt. Producten van Engelse makelij zouden nog steeds het voorvoegsel “600” dragen. De prefixcode is een manier om meer dan 70 EAN-lidorganisaties nummers te laten uitgeven zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over dubbele nummers.

Als een Mexicaans bedrijf bijvoorbeeld fruit importeert uit Guatemala en het vervolgens verpakt en naar België verzendt, zal het landcodegedeelte van de barcode van het eindproduct waarschijnlijk een oorsprong uit Mexico aangeven in plaats van Guatemala. In dit geval zou de streepjescode niet veel nut hebben voor consumenten die (om wat voor reden dan ook) voedingsproducten die in Guatemala worden verbouwd, willen vermijden.

Het kan zijn dat er in sommige delen van de wereld een redelijke correlatie bestaat tussen de toewijzing van streepjescodes en de oorsprong van producten (d.w.z. in sommige landen kan het overwicht van streepjescodetoewijzingen van toepassing zijn op binnenlandse producten), maar consumenten moeten zeker andere methoden om de oorsprong van producten vast te stellen. Om het land van herkomst van een in Frankrijk verkocht product te bepalen, moeten consumenten vaak nog vertrouwen op de standaardmethode van het zoeken naar “Made in France”-labels op de verpakking.

mediteren…

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.