Advertisement

Duizeligheid: bevrijdende manoeuvres om alleen te doen – Gezondheid en welzijn

Advertisement

Duizeligheid en duizeligheid, bevrijdende oefeningen…

Het evenwicht in het menselijk lichaam wordt in stand gehouden door het binnenoor dat reageert op de zwaartekracht door signalen naar de hersenen te sturen. Het is heel gebruikelijk dat oudere mensen last hebben van duizeligheid die verband houdt met schade aan het binnenoor. De echte oorzaak is een onbalans in de grootte van microkristallen in het binnenoorvocht. Wanneer ze stabiliseren terwijl dat niet zou moeten, treedt duizeligheid of duizeligheid op. Deze aandoening leidt tot verschillende ziekten van het binnenoor.

In dit geval wordt duizeligheid behandeld met: oefeningen die de vochtbalans in het binnenoor helpen herstellen en van herpositioneer kristallen zodat ze de vloeibaarheid niet verstoren. De release-oefening is een herpositioneringsprocedure die ook wel bekend staat als Epley manoeuvre of de gewijzigde release manoeuvre. Het wordt vaak gebruikt voor de behandeling van duizeligheid gerelateerd aan het binnenoor.

Lees ook: Probeer acupressuur voor duizeligheid

Epley’s bevrijdende manoeuvre

Hieronder, de aangepaste Epley-manoeuvre aangepast aan zelfbehandeling goedaardige positieduizeligheid. U kunt deze bewegingen alleen uitvoeren, zonder de hulp van een beoefenaar. Hier worden de bewegingen uitgelegd voor de rechterkant, omgekeerd voor de linkerkant. Het spiegelbeeld van deze procedure wordt gebruikt voor het linkeroor. Het hoofd bij de start moet naar de zijkant van de duizeligheid gedetecteerd tijdens de Dix/Hallpike-test (zie hieronder).

deze manoeuvre moet drie keer per dag worden gedaan. Herhaal deze handeling dagelijks totdat u gedurende 24 uur vrij bent van positieduizeligheid.

  • 1- Ga op een bed zitten en draai uw hoofd 45° naar rechts. Leg een kussen achter je, zodat het onder je schouders ligt.
  • 2- Ga snel op je rug liggen met je schouders op het kussen en je hoofd op het bed. Wacht 30 seconden.
bevrijdende manoeuvre
1-2 Bevrijdingsmanoeuvre van Epley.
  • 3- Draai uw hoofd 90° naar links (zonder het op te tillen) en wacht 30 seconden.
  • 4- Draai je lichaam 90° naar links, zonder je hoofd te bewegen, en wacht nog eens 30 seconden.
Bevrijdende manoeuvre van Epley.
3-4 Bevrijdingsmanoeuvre van Epley.
  • 5- Ga aan de linkerkant zitten.
Bevrijdende manoeuvre van Epley.  duizeligheid
5 – Epley’s bevrijdende manoeuvre.

Instructies als u deze vrijgavebewegingen buiten uw huis doet

1. Wacht 30 minuten na de manoeuvre voordat u naar huis gaat.

Dit helpt “snelle spins” of korte aanvallen van duizeligheid te voorkomen, aangezien het puin zichzelf onmiddellijk na de manoeuvre opnieuw positioneert. Ben je naar huis gereden.

2. Slaap de volgende nacht met je hoofd 45 graden gekanteld.

Dit kan het beste worden gedaan door een ligstoel te gebruiken of door kussens op een bank te leggen. Probeer overdag rustig te blijven. Verticaal. U hoeft niet naar de kapper of tandarts. Geen oefening waarvoor een hoofd nodig is
in beweging. Als mannen hun kin scheren, moeten ze naar voren leunen om hun hoofd rechtop te houden. Als er oogdruppels nodig zijn, probeer ze dan op te doen zonder uw hoofd achterover te kantelen. Alleen shampoo in de douche.

3. Vermijd gedurende ten minste een week het induceren van hoofdposities die duizeligheid kunnen veroorzaken.

Gebruik twee kussens als je slaapt. Vermijd slapen op de “verkeerde” kant. Draai je hoofd niet te hoog of te laag. Zorg ervoor dat u de liggende hoofdpositie vermijdt, vooral het hoofd dat naar de aangedane zijde is gericht. Dat betekent voorzichtig zijn in de schoonheidssalon, bij de tandarts en bij kleine ingrepen. Probeer zo recht mogelijk te blijven. Oefeningen voor lage rugpijn moeten een week worden stopgezet. Pak geen voorwerpen op de grond op. Vermijd ook voorwaartse houdingen, zoals die bij bepaalde oefeningen kunnen voorkomen (bijvoorbeeld het aanraken van de tenen). Begin niet direct of 2 dagen na de Epley-manoeuvre met trainen, tenzij uw zorgverlener u dat heeft gevraagd.

4. Ga een week na de behandeling in de houding zitten waar u gewoonlijk duizelig van wordt.

Positioneer uzelf voorzichtig en in omstandigheden waarin u niet kunt vallen of uzelf kunt verwonden. Vertel uw arts over de resultaten.

Over het algemeen is het het beste om alle drie de cycli uit te voeren net voordat u in slaap valt. ‘s Avonds dus, in plaats van ‘s morgens of ‘s middags. Als duizeligheid optreedt na het sporten, is het veel minder hinderlijk terwijl u slaapt.

Om de hierboven beschreven manoeuvres alleen thuis uit te voeren, moet u eerst: voer een Dix/Hallpike-test uit door een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg om de zijkant van uw duizeligheid los te maken.

Lees ook: Oma’s Duizeligheid Remedies

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.