Advertisement

Een beknopte handleiding voor antioxidanten – Gezondheid en welzijn

Advertisement

Een eenvoudige kleine gids voor antioxidanten…

Je hebt de term ‘antioxidanten’ waarschijnlijk de laatste tijd veel gehoord, maar weet je trouwens wat er zo slecht is aan oxidanten en oxidatie?

Zuurstof is een tweesnijdend zwaard. Je overleeft niet zonder, maar te veel hebben zal je cellen beschadigen. Biologische oxidatie versnelt het verouderingsproces, net zoals een schijfje appel bruin wordt na blootstelling aan lucht.

Wanneer uw lichaam wordt blootgesteld aan milieutoxines zoals chemicaliën, sigarettenrook, straling en blootstelling aan de zon, worden oxiderende moleculen gevormd die vrije radicalen worden genoemd. Vrije radicalen worden ook geproduceerd tijdens de energieproductie, tijdens de stofwisseling, tijdens het sporten of als er een ontsteking in je lichaam is.

Een vrije radicaal is een zeer reactieve metaboliet, een stof die tijdens de stofwisseling wordt geproduceerd en die geen of meer elektronen bevat. Ontbrekende elektronen zijn grotendeels verantwoordelijk voor biologische oxidatie.

Vrije radicalen vallen andere moleculen aan om vervangers te vinden voor hun ontbrekende elektronen. Nadat het elektron van een molecuul is gestolen door een vrije radicaal, wordt het een nieuwe vrije radicaal en blijft het andere moleculen aanvallen.

antioxidant proces

Vrije radicalen kunnen je cellen en DNA op verschillende manieren beschadigen. Lipiden in celmembranen zijn gevoelig voor oxidatieve schade omdat vrije radicalen de neiging hebben zich op te hopen in celmembranen. Een door een vrije radicaal geoxideerde celmembraan wordt broos en permeabel en sterft uiteindelijk af.

HOE ANTIOXIDANTEN DE GEZONDHEID BEVORDEREN?

Antioxidanten zijn moleculen die het vermogen hebben om de oxidatie van een ander molecuul te remmen door hun eigen elektronen op te offeren om vrije radicalen te voeden. Ze “doneren” hun elektronen zonder zelf vrije radicalen te worden.

Je lichaam circuleert van nature een aantal voedingsstoffen die antioxiderende eigenschappen hebben en produceren antioxiderende enzymen om aanvallen van vrije radicalen af ​​te weren. Dit vermogen neemt echter af met de leeftijd.

Dagelijkse blootstelling aan verontreinigende stoffen in de lucht, voedsel en water draagt ​​bij aan oxidatieve stress, de toestand waarin vrije radicalen uw natuurlijke antioxidanten overtreffen.

Het eten van verse, biologische, ongekookte groenten en fruit voorziet je lichaam van krachtige fytochemicaliën die als antioxidanten werken. Dr. Joseph Mercola beveelt sappige groenten aan om je antioxidantenniveau te verhogen.

De voordelen van antioxidanten in het lichaam

Naast het vertragen van de aanval van vrije radicalen, helpen antioxidanten ook om:

  • Chelaat en verdrijf giftige metalen
  • Bescherm je DNA
  • Herstel beschadigde moleculen
  • Stimuleer genexpressie om uw immuniteit te versterken
  • Activeer de zelfvernietiging van schadelijke cellen

CLASSIFICATIE VAN ANTIODIDANTEN

Antioxidanten kunnen worden ingedeeld op basis van hun type, grootte en oplosbaarheid.

Type

Enzymatische antioxidanten zoals katalase, glutathionperoxidase, glutathionreductase en superoxide dismutase worden door uw lichaam geproduceerd om vrije radicalen af ​​te breken en op te ruimen. Enzymatische antioxidanten kunnen niet oraal worden aangevuld.

Aan de andere kant, de niet-enzymatische antioxidanten zoals carotenoïden (astaxanthine), polyfenolen, glutathion (GSH), vitamine C en vitamine E komen vooral voor in voedingsmiddelen en supplementen en werken door het onderbreken van kettingreacties van vrije radicalen.

Snee

Antioxidanten met kleine moleculen elimineer vrije radicalen en verwijder ze door chemische neutralisatie. Carotenoïden, CoQ10, glutathion, liponzuur, vitamine C en vitamine E zijn voorbeelden van antioxidanten met kleine moleculen.

Antioxidanten met grote moleculen eiwitten zijn meestal “opofferende eiwitten” zoals albumine en enzymatische antioxidanten die vrije radicalen opruimen om te voorkomen dat ze uw DNA en essentiële eiwitten aanvallen.

oplosbaarheid

Hydrofiele antioxidanten zoals anthocyanines, polyfenolen en resveratrol zijn oplosbaar in water en worden aangetroffen in waterige vloeistoffen zoals bloed en vloeistoffen in en rond cellen. Hydrofobe antioxidanten zoals astaxanthine, vitamine A en vitamine E zijn in vet oplosbaar en worden aangetroffen in celmembranen.

Als u antioxidantsupplementen neemt, het verminderen van uw suikerinname zal hun effectiviteit helpen verbeteren en hun levensduur verlengen. Lichaamsbeweging veroorzaakt eigenlijk oxidatieve stress, maar korte uitbarstingen van intervaltraining met hoge intensiteit zullen het vermogen van uw lichaam om antioxidanten te produceren helpen verbeteren.

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.