Advertisement

Gepuncteerde keratolyse: wat is het? Hoe natuurlijk behandelen? – Gezondheid

Advertisement

Puntvormige keratolyse is een bacteriële huidinfectie die zowel de voetzolen als de handpalmen kan aantasten. Het treft echter meestal de voeten vanwege de zweterige omgeving die wordt gecreëerd door het langdurig dragen van schoenen en sokken.

Deze aandoening wordt gekenmerkt door kleine depressies of putjes in de bovenste laag van de huid en gebieden met een witte huid. Het kan een oorzaak zijn van voetgeur en komt veel vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Om het proces beter te begrijpen, raden we aan de preambule van Dr. Eduardo Lauzurica te lezen

Puntvormige keratolyse, kleine gaatjes onder de voetzool en de microbiota.

Het is in de mode om te spreken van “darmflora” en velen van jullie weten dat er ook huidflora is, evenals orale en vaginale flora. Sommigen wijzen erop, waarom “flora” en niet “fauna”, ook om in overeenstemming te zijn met de terminologie, het passender is om te zeggen “microbiota”.

Feit is dat de enorme hoeveelheid bacteriën die samenleven in een gezond menselijk lichaam steeds belangrijker wordt en we ons bewust worden van de gevolgen van hun onevenwichtigheden.

Lees ook: natuurlijke remedies voor voetschimmel

De term microbiota verwijst naar de gemeenschap van bacteriën, schimmels en virussen die we op een bepaald moment in ons lichaam aantreffen. Het zijn commensale kiemen, geen ziekteverwekkers.

Sommige gegevens stellen ons in staat om ons voor te stellen : het gewicht van de microbiota bij de mens wordt geschat op 1 kg en het aantal bacteriën verdrievoudigt het aantal dragercellen, met 300 keer meer DNA (microbioom, dit keer met “m”). (bron)

Op lokaal niveau, huid of slijmvliezen, maakt een juiste status tussen microbiota en gastheer het mogelijk om ontstekingsprocessen te remmen en deze lokale regulatie heeft systemische immunomodulerende effecten.

De wijziging van deze saldi, dysbiose, heeft lokale en algemene gevolgen. Deze dysbiose lijkt een impact te hebben op situaties die zo verschillend zijn als diabetes, obesitas, de respons op antineoplastische behandelingen, endogeen eczeem en auto-immuunprocessen.

Concurrentie met pathogene kiemen verhindert de groei van pathogene kiemen en daarmee infecties.

De microbiota in de huid bereikt een koude van 1 miljoen bacteriën per vierkante centimeter en is minder bestudeerd dan die van de darm. We hebben bacteriën van het geslacht gevonden Corynebacteriën, propionbacteriën, Stafylokokkenpaddenstoelen van het geslacht Malasseziageleedpotigen zoals Demodex foliculorum en sommige virussen.

De huid is daarom een ​​goede vruchtbare grond en uit deze interacties ontstaat de gezondheidstoestand van het individu of tegen ontregelende situaties en ziekten.

Dit alles in aanhef omdat punctate keratolyse een proces is dat het gevolg is van bijvoorbeeld dysbiose van de voetzool.

In situaties van verhoogde vochtigheid, hetzij door hyperhidrose of overmatige occlusie, en verhoogde pH, kunnen bacteriestammen van het geslacht Corynebacterium vermenigvuldigen zich in hoeveelheid en vernietigen keratine waardoor de plantenhuid grillige vormen krijgt.

Voorvoet punctate keratolyse
Puntvormige keratolyse: geïsoleerde kuiltjes (zwarte pijlen) en meer significante centrale epidermale erosie (omtrek van groene pijlen).

Het proces werd meer dan een eeuw geleden beschreven als een variant van plantaire hyperkeratose (Castellani, 1910, “Keratoma plantare sulcatum”) en sinds 1965 wordt het “punctate keratolysis” genoemd, Zaias et al. om het zijn nieuwe naam te geven, ontdekt de bacteriële oorzaak.

Corynebacteriën (de ziekteverwekker die difterie veroorzaakt, behoort ook tot deze groep) komen zeer veel voor in de huid en worden verondersteld deel uit te maken van de microbiota. Sommige mensen met overmatige koloniegroei zouden keratolyse ontwikkelendie naast twee andere processen kan bestaan, zoals erythrasma en trichomycose, veroorzaakt door dezelfde kiem.

Wat wordt waargenomen bij punctaatkeratolyse?

Aangezien het proces meestal asymptomatisch verloopt, valt de occasionele bevinding samen met de verkenning van een andere pathologie of hyperhidrose en/of slechte voetengeur.

Lees ook: Tips tegen voetengeur

We observeren kleine spleten, alsof ze met een stomp zijn gemaakt, die, wanneer ze samenkomen, oppervlakte-erosie van 0,5 tot enkele millimeters kunnen bereiken, opgesloten in het stratum corneum (1-2 mm diep). Ze nestelen zich meestal in de ondersteunende (contact)gebieden van de voetzool en ontsteking is meestal afwezig. De handen worden zelden aangetast.
Weinig mensen melden ongemak of jeuk van het gebied.

Het meest voorkomende symptoom van puntvormige keratolyse is een merkbare voetgeur.door infectie van de huid aan de onderkant van de voeten.

Mensen met deze aandoening hebben meestal clusters van ‘geperforeerde’ putjes op de voetzolen of de handpalmen. De putjes zijn beter zichtbaar als de huid nat is. Soms kunnen deze kuilen zich verenigen om grotere laesies te vormen.

Er is ook een soort puntvormige keratolyse waarbij de aangetaste delen van de huid rood worden. Hoewel de putjes zelf meestal geen andere symptomen hebben, zijn ze soms pijnlijk of jeuken ze wanneer er tijdens het lopen druk op de voet wordt uitgeoefend.

Lees ook: Zelf antiseptische zalf maken?

Waarom vindt punctaatkeratolyse plaats?

De fout ligt bij de proteasen die keratine vernietigen, gescheiden door geslacht ” Corynebacterium ” en de ” Kytococcum sedentarius ” en ” Dermatophilus congolensis ook betrokken.

Activiteiten en beroepen die leiden tot blijvende occlusie van de voet en dus tot verhoogde luchtvochtigheid zijn het meest vatbaar: atleten, militairen en veiligheidstroepen, arbeiders met beschermend schoeisel, boeren… De meeste gevallen zijn gemeld bij volwassen mannen en alleen beschreven bij ouderen.

De bijbehorende vieze geur wordt toegeschreven aan zwavelverbindingen als gevolg van de afbraak van keratine.

Hoe om te gaan met puntvormige keratolyse?

De diagnose is meestal klinisch en zal zelden twijfel oproepen bij virale wratten, arseenkeratosen, exfoliatieve keratolyse, tinea pedis of porokeratose.

Een biopsie zou gelokaliseerd verlies van keratine en cocoïde micro-organismen aantonen ; in de diepste en meest intense vormen zullen we dimorfismen zien met septale hyfen. De volgende link laat zien hoe het eruit ziet met a elektronische microscoop (koppeling)

De Houten lamp zou in veel gevallen een gebied van koraalrode fluorescentie afbakenen.

Lees ook: Brandende voetzolen, wat te doen?

Hoe punctate keratolyse te behandelen?

De behandeling moet gericht zijn op het oplossen van de predisponerende omstandigheden die, in het geval van hyperhidrose, het gebruik van 20% aluminiumhydrochloride inhouden. Bacteriële eliminatie wordt effectief bereikt met lokale antibiotica (tweemaal daags lotion of crème) erytromycine, mupirocine, fusidinezuur…, of met orale erytromycine voor resistente gevallen.

Om puntvormige keratolyse te behandelen, zal uw arts waarschijnlijk een actueel antibioticum of antisepticum voorschrijven, meestal clindamycine, erytromycine of mupirocine. Het wordt ook aanbevolen om strakke sokken en schoenen te vermijden. In zeldzame gevallen kan uw arts voorstellen: een droogmiddel zoals Drysol.

In extreme gevallen kan uw arts botuline-injecties aanbevelen om deze aandoening te behandelen.

In 2-3 weken verbetert het huidaspect evenals de slechte geur.

Kan puntvormige keratolyse worden behandeld met tea tree olie of ciderazijn?

Hoewel tea tree olie en azijnzuur (het actieve bestanddeel van azijn) in sommige situaties antibacteriële eigenschappen hebben, is het gebruik ervan bij de behandeling van keratolyse door punctata niet in een klinisch onderzoek geëvalueerd. Als u keratolyse punctata heeft, wordt aanbevolen uw infectie te behandelen met een lokaal antibioticum dat door uw arts is voorgeschreven.

Hoe punctaatkeratolyse voorkomen?

Aangezien deze bacteriële infectie gedijt in vochtige omgevingen, is het belangrijk om: houd je voeten zo droog mogelijk om puntkeratolyse te voorkomen. Neem de volgende voorzorgsmaatregelen om de voeten gezond en droog te houden: :

  • Draag zo min mogelijk schoenen.
  • Draag sokken van materialen die vocht opnemen, zoals wol en nylon.
  • Draag zo vaak mogelijk sandalen met open teen.
  • Was uw voeten regelmatig met een antiseptisch reinigingsmiddel.
  • Deel je schoenen niet met andere mensen.

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.