Advertisement

Hydratatie: Hoeveel water moeten we per dag drinken? – Gezondheid

Advertisement

We krijgen vaak te horen dat we minimaal acht glazen water per dag moeten drinken. Wat is acht glazen? Hoeveel water maakt een glas? Geldt dit voor iedereen? Als een snelle algemene gids is hier een eenvoudige formule voor het berekenen van de minimale hoeveelheid water die u per dag moet drinken.

Uw lichaamsgewicht in kilogram (Kg), gedeeld door 8. Dit geeft het aantal te drinken glazen per dag (1 glas = 230 ml). Niet begrepen ? Volg dit voorbeeld, het zal heel duidelijk zijn:

Voorbeeld

 • Uw lichaamsgewicht = 80 Kg
 • 80 / 8 = 10 glazen (te drinken gedurende de dag)
 • 1 glas = 230 ml – dit geeft minimaal 2,3 liter water per dag

Hoe hoger je lichaamsgewicht, hoe meer water je nodig hebt. WAARSCHUWING : het resultaat vertelt u de minimale hoeveelheid water die je per dag moet drinken.

Om u de wiskunde te besparen, is hier de waterinname op basis van lichaamsgewicht versus fysiek activiteitsniveau:

Gewicht Lage fysieke activiteit, liters Gemiddelde fysieke activiteit, liters Hoge fysieke activiteit, liters
50 1.1 1.3 1.8
60 1.3 1.5 2.1
70 1.5 1.8 2.4
80 1.8 2.1 2.7
90 2.1 2.4 3
100 2.3 2.7 3.3

hoeveel water per dag te drinken?

DE FACTOREN DIE DE HOEVEELHEID WATER DIE DAGELIJKS NODIG HEBBEN BENVLOEDEN

De hoeveelheid water die ons lichaam nodig heeft om gezond te blijven, hangt af van een aantal factoren:

 • Oefening : Hoe meer je beweegt, hoe meer water je nodig hebt om gehydrateerd te blijven en gifstoffen weg te spoelen. Naast uw minimumvereisten, twee of drie extra glazen voor elk uur sporten zou voldoende moeten zijn.
 • Omgeving : Drink bij warm, vochtig weer, waardoor zweten en plassen toeneemt, extra glazen water om verloren vocht aan te vullen en de hydratatie op peil te houden.
 • Ziektes of gezondheidsproblemen : Bij koorts, braken of diarree verliest uw lichaam water dat moet worden aangevuld met rehydratatieoplossingen (elektrolyten). Andere gezondheidsproblemen, zoals urineweg- of blaasontstekingen, kunnen er ook voor zorgen dat u meer gaat drinken.
 • Zwangerschap of moeders die borstvoeding geven : Voor zwangere vrouwen geldt bovenstaande formule, inclusief natuurlijk het gewicht van de zwangerschap. Probeer voor moeders die borstvoeding geven minstens twee tot drie glazen extra per dag te drinken, naast het vereiste minimum.

TIPS OM MEER DAGELIJKS TE DRINKEN

  • De beste tijd om uw water te drinken is tijdens de eerste helft van de dag en het minst voor het slapengaan. Om meer water te krijgen dan je drinkt, zijn er een paar ingrediënten die je kunt toevoegen die kunnen helpen bij je algehele gezondheid:
  • Een theelepel appelciderazijn of een eetlepel honingazijn op een glas water om vetten af ​​te breken. Dit helpt ook om uw bloeddruk onder controle te houden.
  • Knijp eenmaal per dag een halve citroen uit in een glas water om te drinken. Citroenwater helpt de spijsvertering en de afvoer van afvalstoffen, waardoor constipatie en diarree onder controle worden gehouden. Het helpt ook bij het verlichten van brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel en boeren. Er zijn veel andere gezondheidsvoordelen, plus het alkaliseert het lichaam.
  • Voeg voor elke 100 gram water dat je drinkt een snufje zeezout toe. Zeezout bevat meer dan 80 soorten natuurlijke mineralen en voedingsstoffen die gunstig zijn voor ons lichaam en helpen bij het verlichten van veel gezondheidsproblemen, zoals het verwijderen van overtollig slijm uit de longen en het voorkomen van spierkrampen. In tegenstelling tot tafelzout helpt het de bloeddruk te verlagen. Zeezout is levend zout, je krijgt er geen dorst van.

Er zijn verschillende fascinerende redenen waarom: het is beter om warm dan koud water te drinken.

WIST JE DAT ?

Het eerste symptoom dat aangeeft dat je uitgedroogd bent, is dorst! Wacht vooral niet tot je dorst hebt om te drinken! Dorst voelen is het waarschuwingssignaal van je lichaam dat het uitgedroogd is. Het is beter om het regelmatig te hydrateren, zelfs zonder dorst te hebben.

Drink of maar niet meer dan nodig. Wanneer er een teveel aan lichaamswater is in vergelijking met het totale lichaamsnatrium. We spreken van hyponatriëmie als het natriumgehalte lager is dan 136 mmol/l. De meeste hyponatriëmie zijn hoger dan 125 mmol/l en zijn asymptomatisch. Alleen ernstige hyponatriëmie, dwz minder dan 125 mmol/l, of symptomatische hyponatriëmie vormen een diagnostische en therapeutische noodsituatie.

WAT WATER ZIT IN HET DIEET?

Wat zijn de meest waterrijke voedingsmiddelen? Allereerst natuurlijk groenten en fruit. Onder de vruchten zijn sommige echte waterreserves. Meloen en watermeloen bevatten 90-91% water. Citrusvruchten (grapefruit, citroen, sinaasappel, enz.) zijn goed gepositioneerd met bijna 88 tot 90% water. Idem voor aardbeien (ongeveer 90%). De druif bevat meer dan 80% water.

Groenten zijn ook erg hydraterend, vooral als ze rauw worden gegeten. Komkommer (slecht voedzaam en caloriearm) is de kampioen met een watergehalte van 97%, op de voet gevolgd door sla of tomaten (gemiddeld 93 tot 95%), pompoen en courgette (90 tot 95%). Alle groenten bevatten veel water. Aardappelen, wortelen, pompoenen, paprika’s bevatten ongeveer 80% water voor 20% vaste stof. Maar koken verdampt natuurlijk een groot deel van dit water.

Zuivelproducten zijn ook uitstekende waterleveranciers. Melk bevat tot 90% water, zuivelproducten (yoghurt, verse kazen, enz.) ongeveer 80% water.

Maar zuiver water is nog steeds het wondermiddel voor de stofwisseling, het circuleert en blijft langer in het lichaam voordat het wordt afgevoerd.

Drink op je gezondheid. Het is gemakkelijk om te doen!

om ook te lezen: Hoe water op natuurlijke wijze alkaliseren?

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.