Advertisement

Je angst houdt van suiker: hoe vervang je het? – Gezondheid

Advertisement

Is het tijd om suiker op te geven? Het is geen geheim dat suiker grote schade kan aanrichten aan je lichaam als je er een beetje te veel van binnenkrijgt. De schadelijke effecten die het kan hebben op je lichamelijke gezondheid zijn goed bestudeerd, daarom praten we zoveel over het verminderen van suiker om gewicht te verliezen en het risico op ziekte te verminderen, maar wat zijn de effecten op onze mentale gezondheid?

Hoewel het stoppen met snoep je fysieke gezondheid kan verbeteren, is het de moeite waard om naar de impact van suiker op onze mentale gezondheid te kijken. Laten we eens kijken hoe het interfereert met angst, blues en depressie die zich voeden met suiker om beter tot rust te komen in onze geest.

Lees ook: Waarom en hoe onze suikerconsumptie verminderen?

1. Suiker veroorzaakt “ups en downs”

Als je idee om met stress om te gaan, inhoudt dat je jezelf op een pakje koekjes gooit, is de kans groot dat je precies weet wat een sugar rush is. Terwijl de meeste mensen zonder kunnen en zo een volgende crash met minimaal ongemak vermijden, is er een hele groep mensen die een flinke prijs betaalt voor het eten van te veel suiker.

Het is omdat het eten van veel verwerkte suiker kan gevoelens van zorgen, prikkelbaarheid en verdriet veroorzaken – wat een dubbele test kan zijn als u ook lijdt aan een depressie of angst.

Maar waarom veroorzaakt suiker zo’n probleem?

Na het eten van te veel suiker, maakt je lichaam insuline aan om overtollige glucose in de bloedbaan te helpen absorberen en stabiliseer uw bloedsuikerspiegel. Het is een goede zaak, toch? Niet noodzakelijk.

Dat is waarom : Een suikerbui zorgt ervoor dat je lichaam harder werkt dan nodig is om weer op een normaal niveau te komen. Deze achtbaan van ups en downs kan je zenuwachtig, mistig, prikkelbaar en uitgeput maken.

Als je last hebt van angst of depressie, zijn dit waarschijnlijk de symptomen waar je al dagelijks mee te maken hebt. Suiker zal ze verergeren.

Lees ook: Hoe maak je jam zonder suiker?

2. Als het geen angst veroorzaakt, maakt het de zaken alleen maar erger.

Als je met angst te maken hebt, dan weet je hoe rampzalig het kan zijn om suiker binnen te krijgen. Door de snelle insulinetoename en de daaropvolgende crash kunt u zich prikkelbaar, beverig en gespannen voelen – allemaal bijwerkingen die uw angst erger kunnen maken.

Maar dat is niet alles. Suiker kan ook het vermogen van uw lichaam om op stress te reageren verzwakken.wat uw angst kan veroorzaken en kan voorkomen dat u de veroorzaakt stress.

Een paar studies hebben het verband tussen suiker en angst aangetoond, maar beide werden gedaan op ratten. Hoewel de resultaten een duidelijk verband aantoonden tussen suikerconsumptie en angst, zouden de onderzoekers willen dat er meer studies bij mensen waren.

3. Suiker kan het risico op depressie verhogen

Het is moeilijk om snoep te vermijden, vooral na een zware dag. En als je te maken hebt met een depressie, kan voedsel soms dienen als zelfmedicatie. Maar deze vicieuze cirkel van het consumeren van suiker om je emoties te verdoven, zal je symptomen van verdriet, vermoeidheid en hopeloosheid alleen maar verergeren.

Overconsumptie van suiker veroorzaakt onevenwichtigheden in bepaalde hersenchemicaliën. Deze onevenwichtigheden kunnen leiden tot depressie en kunnen bij sommige mensen zelfs het langetermijnrisico op het ontwikkelen van een psychische stoornis vergroten.

Uit een onderzoek uit 2017 bleek zelfs dat mannen die elke dag een grote hoeveelheid suiker aten (67 gram of meer) 23% meer kans hadden om binnen vijf jaar de diagnose klinische depressie te krijgen.

Hoewel de studie alleen naar mannen keek, is het verband tussen suiker en depressie ook duidelijk bij vrouwen.

4. Plotseling stoppen met suikerconsumptie kan voelen als een paniekaanval.

Als het gaat om het stoppen met verwerkte suiker, raden veel mensen aan om cold turkey te gaan. Maar als u in het verleden paniekaanvallen heeft gehad, is het misschien geen goed idee.

Jezelf afkicken van suiker is niet prettig.

Dit kan ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals angst, prikkelbaarheid, verwardheid en vermoeidheid. Dit heeft ertoe geleid dat experts hebben onderzocht hoe ontwenningsverschijnselen van suiker kunnen lijken op die van bepaalde medicijnen.

“Het bewijs in de literatuur toont significante parallellen en overlappingen tussen medicijnen en suiker”, zegt Uma Naidoo, MD, die wordt beschouwd als de dieetexpert van de Harvard Medical School.

Wanneer een persoon een drug misbruikt, zoals cocaïne, gaan ze in een fysiologische staat van ontwenning wanneer ze stoppen met het gebruik ervan. Naidoo zegt dat mensen die grote hoeveelheden suiker in hun dieet consumeren, kunnen ook het fysiologische gevoel van ontwenning ervaren als ze plotseling stoppen met het consumeren van suiker.

Dit is de reden waarom overschakelen van suiker naar helemaal geen suiker misschien niet de beste oplossing is voor iemand die ook angst heeft. “Plotseling stoppen met suikerinname kan ontwenning nabootsen en een paniekaanval voelen”, zegt Naidoo. En als u een angststoornis heeft, kan deze ontwenningservaring worden geïntensiveerd.

5. Suiker vernietigt je hersenkracht

Je maag zegt misschien dat je moet stoppen met jezelf vol te proppen met dat gigantische kersenijs, maar je hersenen hebben een ander idee.

UCLA-onderzoekers hebben ontdekt dat een dieet met veel fructose uit suikerhoudend voedsel zoals frisdranken je hersenfunctie vertraagt, wat het geheugen en leren kan schaden. Onderzoekers hebben ontdekt dat genen in de hersenen kunnen worden beschadigd door fructose. Het kan het geheugen en leren beïnvloeden en kan zelfs leiden tot de ziekte van Alzheimer, diabetes en hartaandoeningen.

De belangrijkste bronnen van fructose in het Franse dieet zijn rietsuiker (sucrose) en fructose-glucosestroop. Dit is een belangrijk onderscheid, aangezien de onderzoekers zich alleen richtten op fructose.

Toegegeven, hun studie werd gedaan op ratten. Maar wat ze ontdekten, is het overwegen waard als het gaat om uw dieet en de gezondheid van uw hersenen.

Als je trek hebt in zoetigheid, dan is dit wat je in plaats daarvan moet eten

Alleen omdat je van verwerkte suiker afkomt, wil dat nog niet zeggen dat je jezelf het plezier moet ontnemen van het eten van zoet smakende voedingsmiddelen. Naast een arts die wordt erkend als een expert op het gebied van eten en gemoedstoestand, is Naidoo ook een chef-kok.

Hier zijn enkele van haar favoriete recepten met weinig of geen suiker.

suiker en geestelijke gezondheid

Chef Uma’s Chai Thee Smoothie

ingrediënten

 • 1 takje vanille
 • 1/4 avocado
 • 1 eetl. amandelboter
 • 1 kopje amandelmelk
 • 1/8 theelepel theelepel gemalen kaneel, nootmuskaat, kruidnagel en kardemomkruiden
 • 1/4 theelepel. biologische vanille-essence
 • Verpletterd ijs
 • een beetje biologische honing om te zoeten, indien nodig

voorbereiding

 • Voeg alle ingrediënten toe aan de mixer. Mixen tot een gladde substantie.
 • Trakteer uzelf.

Advies van de chef

Als je de kruiden niet hebt, zet dan een kopje chai-thee in theezakjes of hele bladeren. Gebruik het in plaats van amandelmelk. Voor een dunnere smoothie, voeg amandelmelk toe voor romigheid. Avocado voegt romigheid toe en is ook nog eens een gezond vet!

Chef Uma’s Met Chocolade Bedekte Aardbeien

AARDBEIEN IN CHOCOLADE

ingrediënten

 • 2 bakjes (elk 50 g) aardbeien met steeltjes aan steeltjes
 • 1 zak van 50 g pure chocoladeschilfers
 • 1 zak van 50 g melkchocoladeschilfers

voorbereiding

 • Was beide containers met aardbeien en droog ze vervolgens aan de lucht.
 • Verwarm de chocolade au bain-marie.
 • Haal van het vuur.
 • Mix de chocolade voorzichtig tot een gladde massa.
 • Dip de aardbeien snel in de gesmolten chocolade. Droog op een bakplaat.
 • Zet 5 tot 10 minuten in de koelkast.

Advies van de chef

Droog de aardbeien altijd aan de lucht of handdoek voordat u ze in de gesmolten chocolade doopt. Het water zal de chocolade beschadigen. Als de chocolaatjes een dik mengsel vormen, moet u misschien 1/2 kopje melkchocoladestukjes toevoegen om een ​​gladde consistentie voor de dip te krijgen.

De flavanolen, methylxanthinen en polyfenolen in pure chocolade helpen de stemming te stimuleren, angst te verminderen en ontstekingen te bestrijden.

Zoete aardappelen

In de oven geroosterde zoete aardappelen met rode miso-pasta van chef-kok Uma

ingrediënten

 • 4 middelgrote zoete aardappelen
 • 1/4 kopje olijfolie
 • 1/4 tot 1/2 kop rode miso-pasta
 • zout en peper naar smaak

voorbereiding

 • Verwarm de oven voor op 220 ºC (do 7/8).
 • Maak een marinade door olijfolie, zout, peper en rode misopasta te mengen.
 • Schil en snijd de zoete aardappelen in blokjes of schijfjes van gelijke grootte.
 • Gooi de zoete aardappelen in de marinade.
 • Leg de zoete aardappelen in een enkele laag op een bakplaat.
 • Rooster 20 tot 25 minuten of tot de aardappelen zacht zijn.

Advies van de chef

Je kunt de witte miso-pasta vervangen door een minder smaakvolle umami-pasta. Het is misschien gemakkelijker om alle aardappelen met de marinade te bedekken als je ze allebei in een Ziploc-zak doet en dan gooit.

Zoete aardappelen zijn een gezonde bron van vezels en fytonutriënten.

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.