Advertisement

Jicht en urinezuur: welk dieet je moet eten – Gezondheid en welzijn

Advertisement

In het geval van jicht kunnen voedingsmiddelen uw urinezuurspiegels verhogen of verlagen, afhankelijk van hun purinegehalte. Fructose kan echter uw urinezuurgehalte verhogen, ook al bevat het niet veel purine. Wat zijn de voedingsmiddelen die u moet prefereren en vermijden als u jicht heeft: een praktische gids en enkele aangepaste menu’s.

Mensen met jicht ervaren plotselinge en ernstige aanvallen van pijn, zwelling en ontsteking in de gewrichten (1). Gelukkig kan jicht worden bestreden met medicijnen, of met natuurlijke remedies en de juiste voeding en veranderingen in levensstijl.

De meeste mensen die aan de ziekte lijden, ervaren deze symptomen omdat: hun lichaam kan overtollig urinezuur niet effectief verwijderen. Hierdoor kan urinezuur zich ophopen, kristalliseren en neerslaan in de gewrichten.

Andere mensen met jicht produceren te veel urinezuur vanwege genetica of hun dieet (2, 3).

Lees ook: Ontdek het verschil tussen jicht en pseudo-jicht

Purine
Purine

Hoe beïnvloedt voedsel jicht?

Als u jicht heeft, kunnen bepaalde voedingsmiddelen een aanval veroorzaken door uw urinezuurspiegels te verhogen. Trigger-voedingsmiddelen bevatten meestal veel purines, een stof die van nature in voedsel aanwezig is. Wanneer u purines verteert, produceert uw lichaam urinezuur als afvalproduct (4).

Dit is geen probleem voor gezonde mensen, omdat ze overtollig urinezuur effectief uit het lichaam verwijderen. Mensen met jicht kunnen overtollig urinezuur echter niet effectief verwijderen. Daarbij, een hoog purinedieet kan ervoor zorgen dat urinezuur zich ophoopt en een jichtaanval veroorzaakt (5).

Gelukkig blijkt uit onderzoek dat door het beperken van de inname van purinerijk voedsel en het nemen van de juiste medicijnen jichtaanvallen kunnen worden voorkomen (6). Voedingsmiddelen die vaak jichtaanvallen veroorzaken omvatten orgaanvlees, rood vlees, zeevruchten, alcohol en bier. Ze bevatten een matige tot hoge hoeveelheid purines (7, 8).

Er is echter een uitzondering op deze regel. Onderzoek toont aan dat hoog-purine groenten geen jichtaanvallen veroorzaken (9). En het is interessant om op te merken dat fructose en suikerhoudende dranken kunnen het risico op jicht en jichtaanvallen verhogen, ook al bevatten ze niet veel purine (10). In plaats daarvan kunnen ze het urinezuurgehalte verhogen door verschillende cellulaire processen te versnellen (11, 12).

Uit een onderzoek onder meer dan 125.000 deelnemers bleek bijvoorbeeld dat: mensen die de meeste fructose consumeerden, hadden een 62% hoger risico om jicht te ontwikkelen (13).

Aan de andere kant blijkt uit onderzoek dat magere zuivelproducten, sojaproducten en vitamine C-supplementen kunnen jichtaanvallen helpen voorkomen door het urinezuurgehalte in het bloed te verlagen (14, 15).

Vet en vetrijke zuivelproducten lijken de urinezuurspiegels niet te beïnvloeden (5, 16).

slachtafval slecht voor jicht
slachtafval

Welke voedingsmiddelen te vermijden bij jicht?

Als u vatbaar bent voor plotselinge jichtaanvallen, vermijd de belangrijkste boosdoeners – voedingsmiddelen met een hoog purinegehalte. Dit zijn voedingsmiddelen die meer dan 200 mg purines per 100 gram bevatten (17).

U moet ook voedingsmiddelen met veel fructose vermijden., evenals voedingsmiddelen met een gemiddeld purinegehalte, die 150-200 mg purines per 100 g bevatten. Deze kunnen een jichtaanval veroorzaken.

Hier zijn enkele zeer purine-, medium-purine- en fructoserijke voedingsmiddelen die je moet vermijden (6, 11, 17):

 • Alle slachtafval: Deze omvatten de lever, nieren, zwezeriken en hersenen.
 • Vlees van wild: Voorbeelden: fazant, kalf en hert.
 • Vis: Haring, forel, makreel, tonijn, tonijn, sardines, ansjovis, schelvis, enz.
 • Andere zeevruchten: Sint-jakobsschelpen, krab, garnalen en viseitjes
 • Suikerhoudende dranken: Vooral vruchtensappen en suikerhoudende frisdranken.
 • Toegevoegde suikers: honing, agave nectar en fructose-glucosestroop.
 • gisten: Voedingsgist, biergist en andere gistsupplementen

Bovendien is de geraffineerde koolhydraten zoals wit brood, cakes en koekjes moeten worden vermeden. Hoewel ze niet veel purines of fructose bevatten, bevatten ze weinig voedingsstoffen en kunnen ze je urinezuurgehalte verhogen (21).

Purinevrij jichtvoedsel

Welke voedingsmiddelen moet je eten bij jicht?

Hoewel een smaakvriendelijk dieet veel voedingsmiddelen elimineert, zijn er nog steeds veel voedingsmiddelen met een laag purinegehalte die u kunt eten. Voedingsmiddelen worden als purinearm beschouwd als ze minder dan 100 mg purines per 100 gram bevatten.

Hier zijn enkele voedingsmiddelen met een laag purinegehalte die over het algemeen veilig zijn voor mensen met jicht (20, 22):

 • Fruit: Alle vruchten zijn over het algemeen goed voor jicht. Kersen kunnen zelfs aanvallen helpen voorkomen door het urinezuurgehalte te verlagen en ontstekingen te verminderen (23, 24).
 • Groenten : Alle groenten worden geadviseerd, ook aardappelen, erwten, champignons, aubergine en donkergroene bladgroenten.
 • Peulvruchten: Alle peulvruchten zijn goed, inclusief linzen, bonen, soja en tofu.
 • noten: Allemaal noten en zaden.
 • Volkoren: Deze omvatten haver, bruine rijst en gerst.
 • Zuivelproducten : Alle zuivelproducten zijn veiligmaar vetarme producten lijken bijzonder gunstig te zijn (11, 18).
  Eieren
 • Drankjes : Koffie, thee en groene thee.
 • Kruiden en specerijen: Alle kruiden en specerijen.
 • Plantaardige oliën: Waaronder canola-, kokos-, olijf- en lijnzaadolie.

Voedingsmiddelen die je met mate kunt eten

Naast slachtafval, wild en bepaalde soorten vis, kan het meeste vlees met mate worden gegeten, vooral wit vlees. Beperk je tot 115-170 gram hiervan een paar keer per week (20).

Ze bevatten een matige hoeveelheid purines, die wordt beschouwd als 100-200 mg per 100 gram. Dus te veel eten kan een jichtaanval veroorzaken.

 • vleeswaren: Deze omvatten kip, rundvlees, varkensvlees en lam.
 • Andere vissen: Verse of ingeblikte zalm bevat over het algemeen minder purines dan de meeste andere vissen.

dagelijkse maaltijden voor jichtdieet 1 week

7 gastronomische menu’s “anti-druppel”

Door een dieet te volgen dat geschikt is voor gulzigheid, kunt u pijn en zwelling verlichten, terwijl u in de toekomst verdere aanvallen voorkomt. Hier is een voorbeeld van een gastronomisch menu voor een week.

maandag

 • Ontbijt : Haver met Griekse yoghurt en 1/4 kop (ongeveer 31 gram) bessen.
 • Lunch : Quinoasalade met gekookte eieren en verse groenten.
 • Dineren : Volkoren pasta met gebraden kip, spinazie, paprika en magere fetakaas.

Dinsdag

 • Ontbijt : Glad met 1/2 kop (74 gram) bosbessen, 1/2 kop (15 gram) spinazie, 1/4 kop (59 ml) Griekse yoghurt en 1/4 kop (59 ml) magere melk.
 • Lunch : Volkoren sandwich met eieren en salade.
 • Dineren : Kip en groente roerbak met bruine rijst.

woensdag

 • Ontbijt : Overnight oats – 1/3 kop (27 gram) havermout, 1/4 kop (59 ml) Griekse yoghurt, 1/3 kop (79 ml) magere melk, 1 el. eetlepels (14 gram) chiazaden, 1/4 kop (ongeveer 31 gram) bessen en 1/4 theelepel. (1,2 ml) vanille-extract. Laat een nacht staan.
 • Lunch : Kikkererwten en verse groenten in een volkoren wrap.
 • Dineren : Zalm gekookt in kruiden met asperges en cherrytomaatjes.

vandaag

 • Ontbijt : Chiazaadpudding – 2 el. (28 gram) chiazaden, 240 ml Griekse yoghurt en 1/2 theelepel. (2,5 ml) vanille-extract met gesneden fruit naar keuze. Laat een nacht in een kom of glazen pot staan.
 • Lunch : Restje zalm met salade.
 • Dineren : Quinoa, spinazie, aubergine en feta salade.

vrijdag

 • Ontbijt : Aardbeien Franse Toast.
 • Lunch : Volkoren sandwich met gekookte eieren en salade.
 • Dineren : Gewokte tofu en groenten met bruine rijst.

zaterdag

 • Ontbijt : Champignon en courgette frittata.
 • Lunch : Overgebleven gebakken tofu en bruine rijst.
 • Dineren : Huisgemaakte kipburgers met een frisse salade.

zondag

 • Ontbijt : Spinazie en champignon omelet.
 • Lunch : Kikkererwten en verse groenten in een volkoren wrap.
 • Dineren : Roerei Taco’s – roerei met spinazie en paprika op volkoren tortilla’s.

Andere veranderingen in levensstijl die u kunt aanbrengen

Naast uw dieet zijn er verschillende veranderingen in uw levensstijl die u kunnen helpen het risico op jicht en jichtaanvallen te verminderen.

Gewicht verliezen

Als u jicht heeft, kan overgewicht uw risico op jichtaanvallen vergroten. Het is omdatovergewicht kan u meer insulineresistent maken, wat leidt tot insulineresistentie. In dergelijke gevallen, het lichaam kan insuline niet goed gebruiken om suiker uit het bloed te verwijderen. Insulineresistentie bevordert ook hoge urinezuurspiegels (25, 26).

Onderzoek toont aan dat gewichtsverlies de insulineresistentie en urinezuurspiegels kan helpen verminderen (27, 28).

Dat gezegd hebbende, vermijd crashdiëten, d.w.z. probeer heel snel gewicht te verliezen door heel weinig te eten. Onderzoek toont aan datsnel gewichtsverlies kan het risico op jichtaanvallen vergroten (29, 30, 31).

Meer oefenen

Regelmatige lichaamsbeweging is een andere manier om jichtaanvallen te voorkomen. Lichaamsbeweging kan u niet alleen helpen een gezond gewicht te behouden, maar het kan ook de urinezuurspiegels laag houden (32).

Uit een onderzoek onder 228 mannen bleek dat: degenen die meer dan 8 km per dag renden, hadden 50% minder kans op jicht. Dit wordt ook deels verklaard door het feit dat het te vervoeren gewicht lager was (33).

Blijf gehydrateerd

Gehydrateerd blijven kan het risico op jichtaanvallen helpen verminderen. Het is omdatvoldoende waterinname helpt het lichaam overtollig urinezuur uit het bloed te verwijderen en in de urine af te geven (34, 35).

Als je veel beweegt, is het nog belangrijker om gehydrateerd te blijven, omdat je door zweten veel water kunt verliezen.

Beperk je alcoholgebruik

Alcohol is een veelvoorkomende trigger voor jichtaanvallen (36, 37). Dit komt omdat het lichaam prioriteit kan geven aan het elimineren van alcohol boven het elimineren van urinezuur, waardoor urinezuur zich ophoopt en kristallen vormt (38).

Uit een onderzoek onder 724 mensen bleek dat: het drinken van wijn, bier of alcohol verhoogde het risico op een jichtaanval. Een tot twee drankjes per dag verhoogden het risico met 36% en twee tot vier drankjes per dag verhoogden het met 51% (39).

Probeer een vitamine C-supplement

Onderzoek toont aan dat vitamine C-supplementen jichtaanvallen kunnen helpen voorkomen door het urinezuurgehalte te verlagen (40, 41, 42). Vitamine C lijkt dit te doen door de nieren te helpen meer urinezuur in de urine te verwijderen (43).

Onderzoek naar vitamine C-supplementen voor jicht is nieuw, dus er zijn meer studies nodig voordat er sterke conclusies kunnen worden getrokken.

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.