Advertisement

Jicht of pseudo-jicht Wat is het verschil? – Gezondheid

Advertisement

Jicht en pseudojicht zijn vormen van artritis. Ze veroorzaken pijn en zwelling in de gewrichten. Beide aandoeningen worden veroorzaakt door scherpe kristallen die zich ophopen in de gewrichten. Daarom worden ze ook wel kristalartritis en kristalartropathie genoemd.

Jicht en pseudojicht (chondrocalcinose) worden soms verward met andere gewrichtsaandoeningen, zoals:

Jicht en pseudojicht worden onderscheiden door waar de pijn optreedt en de soorten kristallen die deze veroorzaken. Ook de behandeling verschilt.

Jicht komt het meest voor in de grote teen. Het kan ook gewrichten aantasten, zoals:

 • vinger knokkel
 • knie
 • pin
 • pols

Pseudogout wordt ook wel calciumpyrofosfaatdepositieziekte genoemd. Zoals de naam al doet vermoeden, wordt pseudogout vaak verward met jicht. Het komt meestal voor in de knie en andere grotere gewrichten, waaronder:

 • heup
 • pin
 • elleboog
 • pols
 • schouder
 • hand

Symptomen van pseudojicht en jicht

Jicht en pseudojicht veroorzaken zeer vergelijkbare symptomen in de gewrichten. Beide kunnen plotselinge symptomen veroorzaken. Of ze kunnen worden veroorzaakt door een lichte verwonding, nadat de knie of elleboog ergens tegenaan is geslagen.

Zowel jicht als pseudojicht kunnen veroorzaken:

 • plotselinge en intense pijn
 • zwelling
 • gevoeligheid
 • roodheid
 • warmte op de plaats van pijn

Een jichtaanval veroorzaakt plotselinge, scherpe pijnen die tot 12 uur verergeren. De symptomen verdwijnen dan gedurende enkele dagen. De pijn verdwijnt na een week tot 10 dagen. Ongeveer 60 procent van de mensen met jicht krijgt binnen een jaar weer een aanval. Als u chronische jicht heeft, kunt u vaker aanvallen of pijn hebben.

hier te lezen: Hoe jicht op natuurlijke wijze te genezen?

Aanvallen van pseudojicht zijn ook plotseling. De pijn blijft echter meestal hetzelfde en kan dagen of weken aanhouden. Sommige mensen kunnen constante pijn of ongemak ervaren die niet weggaat. Pseudogout-pijn lijkt meer op pijn veroorzaakt door artrose of reumatoïde artritis.

Pseudo-jicht en jicht: wat zijn de oorzaken?

U kunt jicht hebben als u dat heeft te veel urinezuur in het bloed. Dit zorgt ervoor dat deophoping van natriumuraatkristallen in de gewrichten. Hoge urinezuurspiegels kunnen worden veroorzaakt wanneer:

 • het lichaam produceert te veel urinezuur
 • de nieren raken urinezuur niet snel genoeg kwijt
 • u eet te veel voedsel dat urinezuur produceert, zoals vlees, gedroogde bonen, zeevruchten en alcohol

Andere gezondheidsproblemen kunnen uw risico op jicht vergroten. Deze omvatten in het bijzonder:

Pseudogout wordt veroorzaakt door gedehydrateerde calciumpyrofosfaatkristallen in de gewrichten. De kristallen veroorzaken pijn wanneer ze de vloeistof in het gewricht binnendringen. De oorzaak van deze kristallen is nog niet bekend.

Soms wordt gedacht dat pseudogout wordt veroorzaakt door een andere gezondheidstoestand, zoals problemen met de schildklier.

Risicofactoren

Jicht komt tot ongeveer 60 jaar vaker voor bij mannen dan bij vrouwen. Mannen tussen de 40 en 50 jaar hebben meer kans op jicht. Vrouwen hebben meestal jicht na de menopauze.

Pseudogout komt normaal gesproken voor bij volwassenen van 50 jaar of ouder. Oudere mensen lopen meer risico op deze gewrichtsaandoening. In Frankrijk heeft bijna 30% van de 85-plussers pseudojicht. Het komt iets vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

vormen van verschillende kristallen tussen druppel en pseudo-druppel

Diagnose van pseudojicht versus jicht

U hebt een lichamelijk onderzoek nodig om jicht en pseudojicht te diagnosticeren. Uw arts zal ook uw medische geschiedenis beoordelen. Vertel uw arts over eventuele symptomen die u heeft en wanneer u ze heeft.

Een bloedtest kan uitwijzen of u een hoog urinezuurgehalte in uw lichaam heeft. Het kan betekenen dat je jicht hebt.

U kunt ook andere bloedonderzoeken ondergaan om pseudogout of jicht te diagnosticeren. Bloedonderzoek kan ook andere aandoeningen uitsluiten die gewrichtspijn veroorzaken. Uw arts kan het volgende controleren:

 • bloedmineraalniveaus, zoals calcium, fosfor, magnesium en fosfatase
 • ijzergehalte in het bloed
 • schildklierhormoonspiegels

Als u gewrichtspijn heeft, zal uw arts u waarschijnlijk voor een röntgenfoto bestellen. U kunt ook een echo of CT-scan laten maken. CT-scans kunnen schade in de gewrichten laten zien en helpen bij het bepalen van de oorzaak.

Een röntgenfoto kan ook kristallen in het gewricht laten zien, maar niet het type kristallen. Soms kunnen pseudogoutkristallen worden aangezien voor jichtkristallen.

Gewrichtsvloeistof kan uit een aangetast gewricht worden gehaald. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een lange naald. Uw arts kan het gebied eerst verdoven met een crème of een injectie. De vloeistof wordt naar een laboratorium gestuurd om te worden gecontroleerd op tekenen van infectie.

Een manier waarop artsen kunnen zien of u jicht of pseudogout heeft, is door te testen op kristallen. De kristallen worden uit de gewrichtsvloeistof verwijderd. Vervolgens worden de kristallen onder een gepolariseerde microscoop onderzocht.

Jichtkristallen zijn naaldvormig. Pseudogout-kristallen zijn rechthoekig en zien eruit als kleine stenen.

Andere termen

Jicht en pseudojicht kunnen in zeldzame gevallen samen voorkomen. Een medische studie rapporteerde het geval van een 63-jarige man met kniepijn. Vloeistof werd uit het gewricht verwijderd en onderzocht. We kwamen erachter dat hij kristallen had voor beide knieaandoeningen. Er is meer onderzoek nodig naar hoe vaak dit kan voorkomen.

U kunt last hebben van pseudojicht en andere gewrichtsaandoeningen, zoals artrose. U kunt ook pseudojicht en een infectie in het gewricht hebben.

Behandeling van pseudojicht vergeleken met jicht

Jicht en pseudojicht kunnen uw gewrichten beschadigen. Het is belangrijk om deze aandoeningen te behandelen om opflakkeringen te voorkomen en uw lichaam te beschermen. De behandeling van jicht en pseudojicht is om verschillende redenen anders.

Laten vallen

Jicht kan worden behandeld door het hoge urinezuurgehalte in uw bloed te verlagen. Dit helpt bij het verwijderen van naaldachtige kristallen in de gewrichten. Medicijnen die jicht behandelen door urinezuur te verlagen, zijn onder meer:

 • xanthine-oxidaseremmers (Aloprim, Lopurin, Uloric, Zyloprim)
 • uricosurics (Probalan, Zurampic)

zie ook: Pistoia poeder recept voor jicht

Pseudoout

Er is geen medicamenteuze behandeling om de overvloed aan pseudogout-kristallen in het lichaam te behandelen. Uw arts kan u aanraden om overtollig vocht uit het gewricht af te voeren. Dit kan helpen om enkele kristallen te extraheren. Dit omvat het verdoven van het gebied en het gebruik van een lange naald om vloeistof uit het gewricht op te zuigen of te trekken.

pseudo jicht gewrichtsvloeistof aspiratie

Pseudogout wordt meestal behandeld met medicijnen die pijn en zwelling helpen beheersen. Deze medicijnen worden ook gebruikt om de symptomen van jicht te behandelen. Ze omvatten geneesmiddelen die via de mond worden ingenomen of in het gewricht worden geïnjecteerd:

 • niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s), zoals ibuprofen (Advil), naproxen (Aleve) en celecoxib (Celebrex)
 • pijnstillers colchicine (Colcrys, Mitigare)
 • ontstekingsremmende corticosteroïden, zoals prednison
 • methotrexaat
 • anakinra (kineet)

In ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn om beschadigde gewrichten te helpen herstellen. Na de operatie kan het zijn dat u nog pijnstillers en ontstekingsremmers nodig heeft.

Daarna zijn fysiotherapie en thuisoefeningen erg belangrijk om uw gewrichten soepel en gezond te houden.. Uw arts zal u laten weten wanneer het veilig is om na de operatie te sporten.

Preventie van pseudojicht en jicht

Veranderingen in voeding en levensstijl kunnen de hoeveelheid urinezuur in het lichaam verminderen. Het kan jicht helpen voorkomen. De Arthritis Foundation beveelt aan deze wijzigingen in uw dagelijkse voeding aan te brengen:

 • stop met eten of beperk uw inname van rood vlees en zeevruchten
 • alcoholgebruik verminderen, vooral bier;
 • stop met het drinken van pop en andere dranken die fructose en suiker bevatten

Ook is het belangrijk om op een gezond gewicht te blijven. Obesitas verhoogt het risico op jicht.

Bepaalde medicijnen kunnen het urinezuurgehalte verhogen. Uw arts kan medicijnen stoppen of vervangen, zoals:

 • diuretica voor hoge bloeddruk
 • immunosuppressiva

Pseudogout is moeilijker te voorkomen. Dit komt omdat de exacte oorzaken van kristallen nog niet bekend zijn. Met de behandeling kunt u pseudojichtaanvallen en gewrichtsschade helpen voorkomen.

Lees ook: 3 sappen tegen jicht

Af te maken…

Jicht en pseudojicht hebben zeer vergelijkbare gewrichtssymptomen. De oorzaken, behandeling en preventie van deze arthritische aandoeningen zijn echter verschillend.

Mogelijk hebt u verschillende tests nodig om erachter te komen wat uw gewrichtspijn veroorzaakt. Beide aandoeningen kunnen worden behandeld.

Raadpleeg direct uw arts als u gewrichtsklachten heeft. Vroegtijdige behandeling is belangrijk om schade aan uw gewrichten en andere gezondheidsproblemen, zoals nierproblemen, te helpen voorkomen.

Als u jicht of pseudo-jicht heeft, heeft u medische behandeling en veranderingen in levensstijl nodig om uw gewrichten gezond te houden. Praat met uw arts, voedingsdeskundige en fysiotherapeut over de beste medicijnen, diëten en trainingsplannen voor u.

Lees ook: Voedingsmiddelen om te eten en te vermijden bij jicht

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.