Advertisement

Kastanjepoeder voorbereiden voor vele toepassingen

Advertisement

De herfst is vol kleuren en veel bomen en struiken bieden hun fruit, een van mijn favoriete bomen is de paardenkastanje. Al als kind knutselde en speelde ik met zijn bruine schillen en vandaag geniet ik er nog steeds van om individuele kastanjes op te rapen en hun kleur, vorm en gladde oppervlak te bewonderen.

Nog maar een paar jaar geleden ontdekte ik wat je met kastanjes kunt doen. Een van de meest fascinerende toepassingen voor mij is om kleren wassen met paardenkastanjesomdat het de behoefte aan loog elimineert.

Maak je paardenkastanjepoeder

Paardenkastanjezaden hebben ook geneeskrachtige eigenschappen, daarom zijn ze populair in de natuurlijke geneeskunde. Paardenkastanjes bevorderen de bloedsomloop, de aderen versterken, geneest wonden en kan de huid kalmeren. Deze eigenschappen maken de kastanje een prachtig ingrediënt voor zalven, crèmes, douchegelde shampoo’sde poeder tandpasta en andere producten voor thuisverzorging.

Lees ook: 12 zelfgemaakte producten gemaakt met kastanjes

Om kastanjes niet alleen in de herfst te kunnen gebruiken, is het aan te raden om verzamel een kleine hoeveelheid en verwerk het tot paardenkastanjepoeder voor later gebruik. In de tussentijd kun je zelfs fijn poeder van kastanjes kopen, maar het is gemakkelijk zelf te maken en je bouwt in een mum van tijd een jaarvoorraad op. In dit artikel kom je alles te weten wat je moet weten.

Vers geoogste paardenkastanjes bevatten veel vocht, waardoor ze makkelijk te snijden en te malen zijn. Gedroogde kastanjes zijn daarentegen veel moeilijker te malen.

Omdat verse kastanjes vatbaar zijn voor schimmel, moet u uw oogst zo snel mogelijk uitdrogen!

Verander de paardenkastanjes in poeder

Er zijn een paar dingen om rekening mee te houden bij het maken van kastanjepoeder:

1. Verzamel

Zorg ervoor dat u alleen hele, schone, rijpe kastanjes gebruikt. Op droge dagen kunt u het beste verzamelen met een mand of stoffen zak. Geef de voorkeur aan vers gevallen kastanjes.

paardenkastanjes verzamelen

2. Schoonmaken

Als je kastanjepoeder wilt blijven gebruiken voor onderhoudsproducten, raden we je aan de zaden schoon te maken met een beetje water en natriumcarbonaat. Gebruik een eetlepel zuiveringszout per liter water.

3. Snijd en (of) schil

kastanjes pellen

De schoongemaakte kastanjes worden in vieren gesneden en de schil wordt overeenkomstig het doel verwijderd. Met verse kastanjes is het altijd makkelijk, maar het is toch wat meer werk. Dus beslis zelf of het het waard is. Schelpscheiding is vereist voor deze toepassingen:

  • Witte was wassen
  • Voor de productie van crèmes, zalven en lichaamswassingen die zo licht mogelijk moeten zijn

Voor deze toepassingen hoef je je kastanjes niet te schillen:

Als je het niet zeker weet, schil dan de schil van een kwart of een derde van je kastanjes en volg deze stappen voor zowel geschilde als ongeschilde zaden.

gesneden kastanjes

4. Versnipperen

Je hebt een hulpmiddel nodig om het te snijden. Voor kleine hoeveelheden is een hamer of vijzel voldoende; voor grotere hoeveelheden wordt een heavy-duty blender of keukenmachine met ijsbrekerfunctie aanbevolen.

Het doel is om de kastanjes in vieren te hakken tot de grootste stukken niet groter zijn dan drie millimeter. Het is veel gemakkelijker als de kastanjes vers zijn en nog niet droog en hard.

Als je een keukenmachine gebruikt, probeer deze dan eerst te hakken met een kleine hoeveelheid kastanjes op een lage temperatuur, want niet alle machines zijn hiervoor geschikt.

Natuurlijk kun je de kastanjes ook veel fijner malen, bijvoorbeeld met een koffiemolen. Voor de meeste toepassingen is dit echter niet nodig, en als je later in het jaar een fijner poeder nodig hebt, kun je het altijd vermalen.

5. Droog

Spreid de geplette kastanjes uit op een doek of bakplaat en dep ze droog. Bij warm, droog weer is het heel gemakkelijk om in de frisse lucht te doen. Je kunt de restwarmte van je oven ook na het koken gebruiken of twee tot drie uur laten drogen in een geventileerde oven op 40 graden. Onze oven bereikt deze temperatuur al als de verlichting gewoon wordt aangezet. Zorg ervoor dat het poeder niet dikker is dan 2,5 cm en roer de vacht af en toe zodat deze gelijkmatig droogt.

kastanje drogen

6. Winkel

Je kunt het volledig droge poeder in luchtdichte potten bewaren tot de volgende oogst. Zorg er wel voor dat het poeder niet nat wordt.

Wat gebruikt voor paardenkastanjepoeder?

Het meest voorkomende gebruik is voor de was. Nogmaals, de instructies voor kleren wassen met verse kastanjes en gedroogd kastanjepoeder. Kastanjepoeder kan ook worden verwerkt tot douchegel, zachte shampoo en crèmes bijvoorbeeld. U kunt vinden veel uitstekende kastanjebehandelingen hier.

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.