Advertisement

Kefir is gezond, maar één detail kan het onveilig maken

Als je van gewone yoghurt houdt, ben je waarschijnlijk ook fan van melkkefir. Probiotische zuivel is buitengewoon gezond, maar brengt een risico met zich mee. Decodering…

Net als natuurlijke yoghurt heeft melkkefir veel positieve effecten op mensen. De bij kamertemperatuur gefermenteerde drank kan een uiterst gunstig effect hebben op het spijsverteringsstelsel en de darmflora. Helaas kunnen te veel probiotische voedingsmiddelen in het dieet hersenproblemen veroorzaken.

Net als yoghurt is kefir een zuivelproduct, maar ook een gefermenteerde drank waar mensen uit verschillende delen van de wereld al eeuwen van genieten. Toen de gezondheidsvoordelen van gefermenteerd voedsel in de vroege jaren 2000 populair begonnen te worden, begon kefir de schappen van natuurvoedingswinkels te vullen.

Een glas kefir, dat erg lijkt op natuurlijke yoghurt, wordt over het algemeen als zeer gezond beschouwd. Maar de meesten van ons kennen alleen de positieve effecten van probiotische voeding op het spijsverteringsstelsel en vooral de darmen. Er is echter een gevaarlijk, niet-herkend deel.

Waar is het zuivelproduct kefir van gemaakt?

Het basisingrediënt van kefir is koe- of geitenmelk. Tijdens het fermentatieproces van kefir worden aan deze melk kefirpaddenstoelen of kefirknobbeltjes toegevoegd. Deze laten de melksuiker gisten. Bovendien breken ze caseïne af, een stof die moeilijk verteerbaar is, en veroorzaken ze de vorming van koolzuur, melkzuur en kleine hoeveelheden alcohol, waardoor de hoeveelheid suiker dienovereenkomstig toeneemt.

Het fermentatie- en rijpingsproces van kefir op kamertemperatuur duurt ongeveer 24 uur. Daarna worden de kefirbolletjes verwijderd. Ze kunnen worden hergebruikt. Traditioneel komt de productie van kefir uit de Kaukasus. Van daaruit verspreidde het zich eind 19 over de hele werelden eeuw. De naam is afgeleid van het Turks. Het woord “keyif” betekent “welzijn”. De drank lijkt op koemelk en smaakt iets zuurder dan yoghurt. Het heeft een dikke, licht bubbelende consistentie.

Lees ook: Waarom je nooit vlees op de koelkast moet bewaren

Waarom draagt ​​kefirconsumptie bij aan een gezond voedingspatroon?

gefermenteerde melkdrank bevat veel calciumvan magnesium en van fosforevenals vele vitamines zoals B12, B2 en een beetje vitamine D. Afhankelijk van de melk die wordt gebruikt om kefir te maken, verandert de voedingswaarde van het yoghurtachtige zuivelproduct. Kefir bevat ook verschillende bioactieve stoffen. Ze versterken de gezondheidsvoordelen. Dit is de reden waarom de consumptie van kefir is geëxplodeerd en waarom het zo succesvol is in biologische winkels.

De zogenaamde fermentatie is een chemisch proces dat: zet organische stoffen om in zuren, gas of alcohol. Dankzij haar bevat kefir micro-organismen die over het algemeen gunstig zijn voor de gezondheid. Deze heten probiotica. Die zijn natuurlijke bacteriën en gisten die in het menselijk lichaam leven.

In het geval van kefir zijn het vooral melkzuurbacteriën. Bacteriën beïnvloeden de darmflora. Idealiter zorgen ze voor het evenwicht, wat erg belangrijk is voor een intact immuunsysteem en een goede spijsvertering.

Op deze manier kunnen probiotica, naast het ondersteunen van het immuunsysteem, niet alleen diarree voorkomen, maar ook beschermen tegen gastro-intestinale aandoeningen zoals maagzweren of prikkelbare darm syndroom.

Sommige probiotica in kefir beschermen ook tegen infecties, bijvoorbeeld lactobacillen. Zij voorkomen dat ziekteverwekkers zoals salmonella- of E. coli-bacteriën groeien en zo het lichaam beschadigen. Met tussen de 30 en 50 bacteriestammen, kefir heeft de meeste probiotica van alle natuurlijk gefermenteerde voedingsmiddelen.

Wist je dat ? Een veelgemaakte fout: waarom je bepaalde kruiden nooit zou moeten koken

Dit detail kan kefir tot een gezondheidsrisico maken

Maar juist hier schuilt een mogelijk gevaar. Omdat er nog steeds en altijd een misleidend fenomeen is vanwege probiotica. Bacteriën kunnen de darmflora behoorlijk verpesten.

Dit leidt tot verwarring, concentratieproblemen, gasvorming en maagpijn. Zoals gerapporteerd in studies door Satish Rao van Augusta University en zijn team in “Clinical and Translational Gastroenterology”, die enkele angstaanjagende feiten aan het licht brachten:

bij mensen die regelmatig voedingsmiddelen aten die probiotica bevatten, hadden zich enorme kolonies lactobacillen gevormd in de dunne darm. Deze produceren grote hoeveelheden D-melkzuur, die valt hersenneuronen aan. Het beschadigt het geheugen, noties van tijd en ook de fundamentele denkprocessen. Sommige proefpersonen hadden twee tot drie keer meer D-melkzuur in hun bloed dan gezonde mensen.

Het typische microbioom van de dunne darm produceert normaal gesproken slechts kleine hoeveelheden D-melkzuur. Deze vormen op hun beurt geen probleem voor het lichaam. Lactobacillen uit probiotica daarentegen transformeren de suiker in voedsel en genereren D-melkzuur: het zuur gaat door de darmwand naar het bloed en uiteindelijk in de hersenen.

Zoals Rao opmerkt, moeten voedingsmiddelen die rijk zijn aan probiotica als medicijnen worden beschouwd in plaats van als veilige voedingssupplementen.. Een glas kefir kan geen kwaad, maar het is het beste om kefir met mate te consumeren.

Ontzettend praktisch: 50 kooktips gratis onthuld door chefs!

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.