Advertisement

Lactose: Allergie of intolerantie, wat is het verschil? – Gezondheid

Advertisement

Leer de verschillen tussen melkallergie en lactose-intolerantie.

Melkallergie moet niet worden verward met lactose-intolerantie.

Een voedselallergie treedt op wanneer uw immuunsysteem overreageert op een specifiek voedingseiwit. Wanneer u voedseleiwitten eet of drinkt, kunnen ze een allergische reactie veroorzaken. De symptomen kunnen variëren van mild (huiduitslag, netelroos, jeuk, zwelling, enz.) tot ernstig (ademhalingsmoeilijkheden, piepende ademhaling, bewustzijnsverlies, enz.). Een voedselallergie kan levensbedreigend zijn.

In tegenstelling tot voedselallergieën is bij voedselintoleranties het immuunsysteem niet betrokken. Lactose-intolerante mensen krijgen het lactase-enzym niet. Lactase breekt lactose af, een suiker die voorkomt in melk en zuivelproducten. Daarom kunnen mensen met lactose-intolerantie deze voedingsmiddelen niet verteren. Ze kunnen symptomen hebben zoals misselijkheid, krampen, gas, een opgeblazen gevoel en diarree. Hoewel lactose-intolerantie veel ongemak kan veroorzaken, is het niet levensbedreigend.

Lactose voedselallergie of -intolerantie, wat is ernstiger?

We moeten de niet verwarrenintolerantie voor melksuiker (lactose) en deallergie voor melkeiwit. Dit treft 3% van de zuigelingen en verdwijnt meestal voor de leeftijd van 3 jaar, maar kan ook aanhouden op volwassen leeftijd. De symptomen lijken erg op elkaar, maar de mechanismen verschillen en de allergie is mogelijk ernstiger.

Allergie voor lactose, het is het immuunsysteem dat erbij betrokken is

Allergie komt voort uit een overijverig immuunsysteem die identificeert als gevaarlijke producten die dat niet zijn. “Tijdens een eerste contact, sensibilisatie genaamd, produceert het lichaam ‘soldaten’ tegen deze vermeende vijand, legt dr. Silcret-Grieu, allergoloog in Parijs, uit. Als het ongewenste zich opnieuw voordoet, wordt de allergische reactie geactiveerd, waarbij de antistoffen met name de . veroorzaken vrijkomen van histamine, wat symptomen veroorzaakt. »

Chemische structuur van lactose
Chemische structuur van lactose

Het gevaar is dat de protesten zullen waarschijnlijk elke keer sterker worden. Het lichaam maakt bij elk contact steeds meer antistoffen aan, totdat het a angio-oedeem (zwelling van de lippen en oogleden, jeukende palis…), zelfs a anafylactische shock (lage bloeddruk, hartproblemen, ademhalingsmoeilijkheden, enz.) levens in gevaar brengen.

Intolerantie veroorzaakt geen immuunreactie

De intensiteit van de symptomen is alleen evenredig met de hoeveelheid ingenomen voedsel. Terwijl, wanneer u allergisch bent voor een stof, is het absoluut noodzakelijk om deze helemaal niet te consumerenin het geval van een intolerantie, helemaal zonder doen is niet nodig en zelfs, hoe minder we eten, hoe meer de afscheiding van lactase zal opdrogen, het vergroten van de problemen bij nieuw contact.

Ander verschil:

De allergie manifesteert zich meestal heel snelvan enkele minuten tot een uur na contact. Als de symptomen laat verschijnen, is de kans kleiner dat ze allergisch van aard zijn. Bij twijfel worden tests door een allergoloog aanbevolen.

Lactose-intolerantie is bijna normaal…

Geschat wordt dat ongeveer 1 op de 3 Fransen is lactose-intolerant. Niet iedereen heeft er serieus last van, maar zo’n 5 miljoen hebben er erg last van. In Frankrijk en in Europa of in de wereld zijn dit: de bevolkingsgroepen die het meest in het zuiden wonen en die zich het meest zorgen maken door lactose-intolerantie. Dat zijn gemiddeld 6 op de 10 mensen, terwijl in het noorden het aandeel daalt tot 1 op 10. In samenlevingen waar geen zuivelproducten worden geconsumeerd, zoals in Zuidoost-Azië kan bijna 100% van de bevolking er niet tegen.

“In ieder geval het is geen ziekte. Lactose-intolerantie is nog meer een natuurlijk fenomeen en als zodanig nooit gevaarlijk”, zegt professor Robert Benamouzig. Natuurlijk niet te verwarren met allergie. (om te lezen, een doe-het-zelf test om erachter te komen of je lactose-intolerant bent)

Lees ook: Wat te doen bij lactose-intolerantie?

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.