Advertisement

Nikkelallergie Natuurlijke remedies – Gezondheid en welzijn

Advertisement

Grootmoeders remedies voor allergische reacties op nikkel, contactdermatitis.

Nikkel is een zilverwit metaal dat vaak wordt gebruikt in veel industriële en cosmetische producten, munten, batterijen, sieradenkettingen, ringen, armbanden, oorbellen en brilmonturen… Herhaalde blootstelling aan voorwerpen die nikkel-nikkel bevatten, kan leiden tot allergische symptomen, ook wel allergische contactdermatitis, die soms rode blaarvlekken en acute jeuk veroorzaakt.

Het komt des te vaker voor als de huid beschadigd is. Aanhangers van gaatjes in de oren, allerlei soorten piercings en mensen die veel zweten, worden meer getroffen dan anderen. Andere risicogroepen: metaalbewerkers, restaurantpersoneel en kappers.

Symptomen van nikkelallergie

Nikkelallergie kan optreden binnen 12 tot 24 uur na blootstelling, als u vatbaar bent voor nikkelallergie. De dermatitis houdt ongeveer 2 tot 3 weken aan. Symptomen van nikkelallergie ontwikkelen zich waar uw huid in contact is gekomen met metalen voorwerpen die nikkel bevatten. Ze komen tot uiting door:

 • Kleine bultjes op het huidoppervlak (meestal de vorm van het voorwerp dat wordt aangeraakt)
 • De huid wordt rood
 • Een vlekkerige uitslag
 • Uiterlijk van kleine met vloeistof gevulde blaren
 • Donkere verkleuring van de huid
 • jeuk

Nikkelallergietests

Een testpleister wordt meestal gebruikt om nikkelallergie op te sporen door uw allergoloog. Wanneer de diagnose nikkelallergie wordt bevestigd dankzij een “patch-test”, is het in ons belang om op onze hoede te zijn voor alles wat metallisch is.

Als u twijfelt over het type metaal, kunt u het beste nog steeds: test het verdachte object voordat u het in contact brengt met uw huid. Het enige dat u hoeft te doen, is een test laten verkopen in apotheken (“nikkel-spot-test”), die effectief en zeer gebruiksvriendelijk is. Hoe? ‘Of’ Wat? Met een watje gedrenkt in een speciaal product wordt het betreffende object gewreven. Als het katoen roze uitkomt, bevat het nikkel.. Dit type test is een zeer nuttig preventief hulpmiddel voor mensen met allergieën.

Houd er ten slotte rekening mee dat metaalallergenen kruisallergieën kunnen veroorzaken. Het komt dus vrij vaak voor dat je ook allergisch bent voor chroom als je niet tegen nikkel kunt.

remedies tegen nikkelallergie
Contact met namaakjuwelen kan huidirritatie veroorzaken op contactgebieden.

Preventie van nikkelallergie

 • Vermijd natuurlijk langdurige blootstelling aan voorwerpen die nikkel bevatten (halsketting, oorbellen, mooie armbanden, riemgesp, bh-sluitingen, enz.)
 • Draag nikkelvrije sieraden of draag sieraden van chirurgisch staal (er zijn er steeds meer)
 • Gebruik plastic ritsen om je kleding te sluiten.
 • Draag plastic in plaats van metalen brilmonturen.
 • TRUC : Gebruik heldere nagellak om het nikkelcontact te isoleren (ideaal voor oorbellen, jeansknopen, riemen, armbanden…), tenzij je ook allergisch bent voor nagellak, alles zou als bij toverslag moeten stoppen!

Natuurlijke remedies om allergische reacties op nikkel te kalmeren

Sandelhout en rozenwater

Als de uitslag op het huidoppervlak verschijnt na vermoedelijk contact met nikkel, breng dan een pasta aan die is bereid met sandelhout en rozenwater.

Aloë vera gel

Om ontstekingen en jeukende nikkelallergieën te kalmeren, breng aloë vera-gel aan, snijd een aloëblad en breng de verse gel aan op de blaren of blaren veroorzaakt door allergische dermatitis op het getroffen gebied. Aloë heeft krachtige ontstekingsremmende eigenschappen en helpt de jeukende huid te verlichten. (je vindt ook 97% pure en biologische aloë-gel in natuurvoedingswinkels).

amandelbladeren

Neem wat bladeren van bladerenamandel en pureer ze tot ze zacht zijn. Breng aan op het getroffen gebied. Deze pasta verlicht allergische huidklachten snel.

Er is geen permanente remedie voor nikkelallergie; Symptomatische verlichting kan worden verkregen met antihistaminica die door uw arts zijn voorgeschreven. De beste manier is nog steeds om te voorkomen dat uw huid wordt blootgesteld aan nikkel.

Lees ook: Wat te doen bij eczeem? Hoe natuurlijk behandelen?

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.