Advertisement

Paardenkastanje-moedertinctuur: recept, tips en gebruik

Advertisement

Paardenkastanjes niet alleen voedsel zijn voor wilde zwijnen? Verre van dat, ze hebben veel te bieden en kunnen op veel manieren worden gebruikt. Bruine zaden zitten vol met meerdere deugden en kunnen op veel manieren worden gebruikt.

Met alle goede adviezen en de korte tijd die we hebben om kastanjes in te slaan, zou het zonde zijn als ze door schimmel verloren zouden gaan. Tijdens de oogstperiode is vaak nog niet bekend wat er later met de kastanjes gaat gebeuren. Met gedroogd kastanjepoeder kun je de actieve ingrediënten, vooral saponinen, tannines en aescine, voor veel producten lang en gemakkelijk bewaren en bewaren.

De huis kleurstoffen zijn een heel speciale manier om helende kastanjes te gebruiken. De waardevolle, vaatversterkende, samentrekkende, bloedsomloop bevorderende en antibacteriële werkstoffen zijn gebonden aan alcohol en kunnen dan op vele manieren worden gebruikt.

Waarom je tincturen met kastanjes maakt, hoe je ze maakt en hoe je ze gebruikt, lees je in dit artikel.

Toepassingen van kastanjetincturen

Van bijzonder belang is het actieve ingrediënt aescine, dat de bloedstroom verhoogt en de vaatwanden vernauwt en versterkt. Dit betekent dat er zich minder water ophoopt in de weefsels. Vanwege deze speciale medicinale werking wordt aescine ook gebruikt in adergels.

Tincturen gemaakt van paardenkastanjes of kastanjebloemen kunnen helpen bij het verlichten van veel kwalen inwendig of uitwendig, afhankelijk van hoe ze worden geproduceerd en hoe ze worden toegediend:

 • Hoest
 • Spataderen en gezwollen voeten
 • Eczeem en andere huidproblemen zoals acne en ontstekingen
 • Zweren, open benen en zweren
 • Veneuze ziekten en ontstekingen
 • Gewrichtspijn en reuma
 • Lumbago en ischias
 • Arteriosclerose
 • Aambeien

Drie recepten voor kastanjetinctuur

Om optimaal voorbereid te zijn op externe of interne genezingstoepassing of om snel een verzachtende crème te kunnen produceren, heeft u, afhankelijk van het toepassingsgebied, de volgende ingrediënten nodig:

 • Verse paardenkastanjes of zelfgemaakte paardenkastanjepoeder (de hoeveelheid is afhankelijk van het volume van de container)
 • Ongeveer 40% dubbele korrel of wodka
 • Eventueel een handje verse jeneverbessen om de eigenschappen van de kastanjes te verbeteren

Waar :

 • 1 handvol paardenkastanjebloemen
 • 250 ml dubbel graan of alcohol

Het volgende kan nuttig zijn:

 • snijplank en mes
 • Hamer of krachtige blender
 • Glas met luchtdicht deksel
 • koffiefilter of theedoek en zeef
 • Donker glas of hermetisch afsluitbare donkere fles om afgewerkte tinctuur op te slaan

1. Het eenvoudige recept voor paardenkastanjetinctuur

Deze tinctuur is zeer samentrekkend en wordt het meest gebruikt. Indien nodig kan het worden omgezet in multifunctionele zalven. Voor een zo licht mogelijke crème heb je een tinctuur nodig die zonder vel is gemaakt. Anders kun je ook de schil van de kastanjes houden.

Hier is hoe de tinctuur wordt gemaakt:

 1. Was en snijd de paardenkastanjes in vieren en verwijder zo nodig de schil.
 2. Snijd de kastanjekwarten in plakjes en snijd ze in kleine stukjes.
 3. Je kunt ze ook stukslaan met een hamer of een krachtige blender gebruiken om ze tot poeder te vermalen.
 4. De benodigde hoeveelheid is afhankelijk van de grootte van de container. Vul het glazen bakje voor de helft met kastanjestukjes of poeder, voeg eventueel de jeneverbessen toe en giet er alcohol over tot de kastanjes goed onder staan.
 5. Sluit de pot goed af, schud en plaats op een warme plaats gedurende drie weken. Schud af en toe voor een meer geconcentreerd resultaat.
 6. Nadat de wachttijd is verstreken, laat u de verrijkte alcohol door een koffiefilter stromen. Plaats hiervoor het filter op een hoog glas of gebruik een filteropzetstuk voor kopjes. Je kunt ook door een doek zeven die je in een zeef doet.
 7. Vul de afgewerkte tinctuur in een luchtdicht donker glas. Als u alleen containers van helder glas heeft, kunt u deze donkerder maken met wees sokken.

2. Tinctuur van kastanjeschil

Een kleurstof voor de aambeien behandeling wordt alleen gemaakt van paardenkastanjeschillen. Gebruik twee eetlepels gehakte kastanjeschil en 200 ml alcohol. De vervolgprocedure is hetzelfde als voorheen.

3. Kastanjebloesemtinctuur

Met de lichtere bloemenverf kan dat maagkrampen behandelende hoest en deatherosclerose, de aderen versterken Waar reuma verminderen.

Dit extract wordt bereid met 250 ml dubbelgraan of alcohol en een handvol paardenkastanjebloemen. De rest van de procedure moet worden uitgevoerd zoals beschreven in de eerste stap. De bloemen komen uit in het hoogseizoen, in mei, en bieden een uitgestelde mogelijkheid om de kastanje-ingrediënten te gebruiken.

Toepassing en dosering van kastanje-moedertincturen

Tincturen kunnen tot een jaar worden bewaard wanneer ze op een koele, donkere plaats worden bewaard. Volgens de bronnen van Doctissimo resulteren de volgende doseringen afhankelijk van de verschillende toepassingsgebieden of toedieningsvormen.

Interne app

Voor spataderen, worden gedurende 14 dagen driemaal daags 10 druppels van de eenvoudige tinctuur van paardenkastanje ingenomen. Bij stoornissen in de bloedsomloop en andere klachten wordt een dosering van maximaal twee tot drie keer per dag 10 tot 50 druppels aanbevolen.

Voor aambeienschelptinctuur wordt gedurende 20 dagen ingenomen met 10 druppels elk verdund met water of kruidenthee.

voor reumabloementinctuur kan een rustgevend effect hebben met driemaal daags 15-20 druppels en het helpt tegen maagkrampen met 10 druppels op een stukje suiker. Anders moet het ook twee tot drie keer per dag worden ingenomen met 10 tot maximaal 50 druppels.

Houd er rekening mee dat deze informatie een bezoek aan een arts niet kan vervangen. Als u ernstige of onzekere symptomen heeft, raadpleeg dan uw arts of apotheker!

Extern gebruik

De eenvoudige tinctuur helpt bij spataderen, aderproblemen, gewrichtspijn, spit, ischias, arteriosclerose, eczeem, huiduitslag en ontstekingen. Het aangetaste gebied wordt meerdere keren per dag ingewreven met de onverdunde tinctuur.

Kompressen of washes zijn geschikt voor de behandeling van wonden, maar ook voor deppen voor desinfectie. Om dit te doen, wordt de tinctuur verdund met twee delen water.

Voor reumatische pijn, wrijf of dep een paar druppels onverdunde bloementinctuur op de aangetaste plekken.

Opmerkingen en nuttige informatie

 • Alcohol droogt de huid snel uit. Als de huid erg droog is en de tinctuur plaatselijk wordt gebruikt, moet deze spaarzaam worden gebruikt of worden gemengd met een paar druppels amandelolie voor langer gebruik.
 • Kastanjes bevatten een hoog gehalte aan saponinen. Saponinen zijn te vinden in veel geneeskrachtige kruiden zoals madeliefjes en voedingsmiddelen zoals bieten, asperges, suikerbieten, sojabonen, erwten, spinazie, tomaten en knoflook. Hun aandeel is echter veel lager dan dat van kastanjes, wasnoten of klimop. Reinig en spoel gebruikte artikelen daarom altijd, vooral snijplanken.
 • In het geval van verse, open wonden hebben tannines prachtige helende en antibacteriële helende eigenschappen, maar saponinen kunnen onmiddellijk in de bloedbaan terechtkomen. De dosis moet daarom tot een minimum worden beperkt om overmatige inname uit te sluiten, wat in het ergste geval kan leiden tot misselijkheid, buikpijn en braken. Dit geldt ook voor overmatige inname.
 • Coumarine en aescine hebben anticoagulerende effecten. Tinctuur moet worden vermeden bij gelijktijdig gebruik van geneesmiddelen zoals marcoumar of aspirine.
 • Zwangere of zogende vrouwen mogen de tinctuur niet gebruiken zonder medische toestemming. Ook allergische reacties kunnen niet worden uitgesloten.

Heb je eerder tincturen gebruikt en hoe was je ervaring? Deel je informatie in de comments zodat het ook nuttig is voor andere lezers.

Referenties

 • Blumenthal M (red.). De ABC Clinical Guide to Herbs, American Botanical Council, VS 2003.
 • Der Marderosian A et al. Paardenkastanje, The Review of Natural Products – Feiten en vergelijkingen, VS, 1998.
 • Ernst Edzard (red.). The Desktop Guide to Complementary and Alternative Medicine, Mosby, Groot-Brittannië, 2001.
 • Europese Wetenschappelijke Coöperatie voor Fytotherapie (Ed). Hippocastani-sperma, ESCOP-monografieën over het medicinale gebruik van geneesmiddelen voor planten, Centrum voor aanvullende gezondheidsstudies, Universiteit van Exeter, Groot-Brittannië, 1999.
 • Nationale Bibliotheek voor Geneeskunde (Ed). Pub Med, NCBI.
 • Natuurlijke standaard (red.). Voeding, Kruiden & Supplementen – Paardenkastanje, Natuurgeneeskunde Kwaliteitsnorm.
 • Wereldgezondheidsorganisatie. WHO-monografieën over geselecteerde geneeskrachtige planten, vol. 2, Zwitserland, 2002.
 • Pizzorno JE Jr, Murray Michael T (red.). Leerboek voor natuurlijke geneeskunde, Churchill Livingstone, VS, 1999.
 • Gezondheid Canada. Medicijnen en gezondheidsproducten. Ingrediëntendatabase voor natuurlijke gezondheidsproducten. De natuurapotheker (red). Natural Products Encyclopedia, Herbs & Supplements – Paardenkastanje, ConsumerLab.com.

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.