Advertisement

Vergrote prostaat: natuurlijke remedies

Advertisement

Wat te doen bij goedaardige prostaathyperplasie?

De prostaat is een walnootvormige klier die zich om de urethra (het kanaal waar de urine naar buiten komt) wikkelt. Het maakt deel uit van het voortplantingssysteem van een man. Een van de belangrijkste taken is het toevoegen van vloeistof (sperma genoemd) aan sperma. Hoewel de klier in het begin klein is, heeft hij de neiging groter te worden naarmate een man ouder wordt. Overmatige vergroting van de prostaat leidt tot een aandoening die goedaardige prostaathyperplasie (BPH) wordt genoemd.

In sommige gevallen, een vergrote prostaat kan de urethra blokkeren, die de stroom van urine uit de blaas beperkt. Dit veroorzaakt problemen zoals: frequent urinerenvan moeite met urinerenvan urine lekkage en urineweginfecties.

gezonde en vergrote prostaat

Welke natuurlijke remedies kunnen een te grote prostaat helpen verkleinen?

Er zijn verschillende behandelingsopties voor goedaardige prostaathypertrofie.

Mannen onder medisch advies, mogen medicijnen gebruiken alfablokkers als de terazosine (Hytrin) om te helpen ontspannen prostaatspierenof zo antibiotica voor de chronische prostatitis (wat tegelijkertijd met BPH kan optreden).

Ze kunnen ook nemen dutasteride (Avodart) of finasteride (Proscar) om de symptomen van een vergrote prostaat te verminderen.

Ze kunnen ook ervaren operatie om extra-prostaatweefsel te verwijderen. Een veel voorkomende chirurgische ingreep voor BPH is de transurethrale resectie van de prostaat (TURP).

Bovendien, er zijn ook natuurlijke remedies die prostaatgroei tegengaan. Het is echter de vraag of deze behandelingen effectief zijn. L’Amerikaanse Urologische Vereniging beveelt momenteel geen kruidengeneesmiddel aan voor de behandeling van BPH. Als u een van deze natuurlijke remedies wilt proberen, overleg dan eerst met uw arts.

ZAAG PALMETTO

zaagpalmetto prostaat

Een kruidengeneesmiddel dat afkomstig is van een soort palmboom: Saw Palmetto (Serenoa repens). Het wordt al eeuwenlang in de traditionele geneeskunde gebruikt om urinewegsymptomen te verlichten, inclusief die veroorzaakt door een te grote prostaat. Volgens Nationale gezondheidsinstituten (NIH), hebben enkele kleinschalige onderzoeken gesuggereerd dat: Saw Palmetto kan effectief zijn bij het verlichten van symptomen van BPH.

De NIH meldt echter dat wanneer grotere onderzoeken werden uitgevoerd, ze Saw Palmetto niet effectiever vonden dan een inactieve pil (placebo). Saw palmetto is veilig en veroorzaakt geen ernstige bijwerkingen.

BTA-SITOSTEROL

Deze prostaatremedie is een mengsel van verschillende kruiden die cholesterolachtige stoffen bevat, genaamd sitosterolen. Verschillende studies hebben aangetoond dat deze fytonutriënt, beta-sitosterol kan urinaire symptomen van BPH . verlichteninclusief de sterkte van de urinestroom.

Er zijn geen belangrijke bijwerkingen gemeld bij het gebruik van bèta-sitosterol, hoewel artsen nog niet alle langetermijneffecten van deze natuurlijke remedie kennen. Vraag daarom altijd uw arts om advies voordat u dit middel gebruikt..

PYGEUM

pygeum prostaathypertrofie

Pygeum komt van de bast van de Afrikaanse pruimenboom en wordt in de traditionele geneeskunde gebruikt om behandeling van urinewegproblemen sinds de oudheid. Het wordt vaak gebruikt om symptomen van BPH te behandelen, vooral in Europa. Omdat studies over pygeum niet goed zijn opgezet, is het moeilijk om zeker te weten of het effectief is. L’American Academy of Family Physicians raadt het gebruik ervan niet aan.

Echter, een kleine studie gerapporteerd in de Complementaire therapieën in de geneeskunde onthulde dat wanneer bereid met andere kruidengeneesmiddelen, het helpt het aantal toiletbezoeken te verminderen, Dag en nacht. Pygeum is veilig, maar het kan maagklachten veroorzaken bij sommige mensen die het gebruiken.

In de vorm van een vetoplosbaar extract gestandaardiseerd op 14% triterpenen, is de normaal aanbevolen dosis 50 tot 100 mg per dag. U moet minimaal zes tot negen maanden wachten om resultaat te zien. Vraag uw arts om advies.

ROGGE POLLENEXTRACT

Roggepollenextracten worden gemaakt van drie soorten graspollen: rogge, timothee en maïs. Een overzicht van studies gepubliceerd in BJU Internationaal ontdekte dat mannen die roggepollenextract namen een verbetering van hun symptomen ervoeren in vergelijking met degenen die een placebo namen.

Dit supplement lijkt bijzonder handig om ‘s nachts niet op te staan ​​en naar het toilet te gaan. Het kan mannen ook helpen om vollediger te plassen, zodat er daarna minder urine in de blaas achterblijft.

Getande brandnetelwortel

brandnetelwortel prostaat

Brandnetel, of gekartelde brandnetel, kan enkele voordelen hebben bij gebruik als medicijn. Brandnetel wordt als nuttig beschouwd bij de behandeling van milde symptomen van BPH en wordt veel gebruikt in Europa. Een review uit 2007 concludeerde echter dat er meer studies nodig waren.

Soms wordt brandnetel gebruikt in combinatie met andere natuurlijke remedies voor BPH, zoals pygeum of saw palmetto. Bijwerkingen van brandnetel zijn meestal mild en kunnen maagklachten en huiduitslag veroorzaken.

VERSTERKING VAN DE BEKKENVLOER

Bekkenbodemtrainingook gekend alsKegel oefeningenkan mannen helpen de spieren van het bekkenmembraan versterken, onvrijwillig urineverlies verbeteren of abnormaal voor mannen met een vergrote prostaat.

Het uitvoeren van deze oefeningen, waaronder: samentrekking en vervolgens loslaten van de spierhelpen om ondersteunt de blaas en sluit de sluitspier. Aangezien het moeilijk kan zijn om deze spier te lokaliseren, moet u proberen te trainen tijdens het urineren.

 1. Trek de spier aan zodat de urine langzamer gaat en stop dan 20 seconden met plassen.
 2. Over het algemeen wordt aanbevolen dat mannen drie tot vijf keer per dag bekkenbodemtraining doen.
Kegel-oefening om de bekkenspier te versterken
Kegel-oefening om de bekkenspier te versterken

VOEDINGSMIDDELEN OM PROSTAATHYPERTROFIE TE BEHANDELEN

Het eten van een of ander soort voedsel zal BPH waarschijnlijk niet genezen of de symptomen ervan verlichten, maar het eten van een gezond dieet kan helpen. Volgens Mayo Kliniekde consumptie van groenten die rijk zijn aan vitamine C en in zink is de beste manier om BPH te voorkomen en de symptomen ervan te verlichten. Matig alcoholgebruik kan ook helpen.

NOG EEN PAAR TIPS…

Om de symptomen van een vergrote prostaat onder controle te houden:

 • Beperk het verbruik in de avond. Drink een uur of twee voordat je naar bed gaat niets om te voorkomen dat je midden in de nacht naar het toilet gaat.
 • Beperk het gebruik van cafeïne en alcohol. Ze kunnen de urineproductie verhogen, de blaas irriteren en de symptomen verergeren.
 • Beperk decongestiva of antihistaminica. Deze medicijnen spannen de spierband rond de urethra die de urinestroom regelt, waardoor het moeilijker wordt om te plassen.
 • Ga naar het toilet zodra je aandrang voelt. Te lang wachten kan de blaasspieren rekken en schade veroorzaken.
 • Plan uw badkamerbezoeken. Probeer op vaste tijden te plassen – bijvoorbeeld elke vier of zes uur gedurende de dag – om de blaas te “heropvoeden”. Dit kan met name handig zijn als u ernstige frequentie en urgentie heeft.
 • Volg een gezond dieet. Obesitas wordt geassocieerd met een vergrote prostaat.
 • Blijf actief. Inactiviteit draagt ​​bij aan urineretentie. Zelfs een beetje lichaamsbeweging kan urineproblemen, veroorzaakt door een vergrote prostaat, helpen verminderen.
 • Urineren – en enkele ogenblikken later weer plassen. Deze praktijk staat bekend als dubbel urineren.
 • Blijf warm. Koudere temperaturen kunnen urineretentie veroorzaken en de aandrang tot urineren vergroten.

OVERWEGINGEN

Het is belangrijk om te onthouden dat alleen omdat een supplement het label ‘natuurlijk’ heeft, dit niet altijd betekent dat het veilig of gezond is. Kruidengeneesmiddelen kunnen bijwerkingen veroorzaken. Ze kunnen ook interageren met andere medicijnen die u gebruikt. Raadpleeg uw arts voordat u een natuurlijk supplement probeert.

Lees ook: Remedies voor prostaataandoeningen

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.