Advertisement

Zelfgemaakte kastanjezalf voor aderen, zware benen, ischias en meer…

Advertisement

De paardenkastanje is een geweldige boom. De bloemen en zaden of kastanjes bevatten actieve ingrediënten die veel reinigende en helende toepassingen bieden.

De ingrediënten hebben een vaatversterkend, antistollings- en ontstekingsremmend effect, daarom worden ze gebruikt in producten zoals adertone balsems, crème voor zware benen.

Lees ook: Maak je eigen 100% natuurlijke antiseptische zalf

Kastanje helpt bij vermoeide, zware en gezwollen benen of armen. Of het nu een chronische aandoening, hitte of vliegreizen is die het veroorzaakt. Versterkte aderen bevorderen de bloedcirculatie, verminderen pijnlijk oedeem en ontstekingen en verminderen ook jeuk.

Al deze positieve eigenschappen van de kastanje kun je gebruiken met een zelfgemaakte kastanjezalf. Hoe het werkt leg ik in dit artikel uit.

Door andere ingrediënten toe te voegen, kunt u deze crème ook gebruiken voor gewrichtsproblemen en pijnen zoals: spit of de ischias.

Maak een kastanjezalf

Het belangrijkste basisingrediënt voor dit recept is een kastanjetinctuur, die je zelf kunt bereiden met verse of gedroogde kastanjes of koop kant-en-klaar. Als alternatief kan een tinctuur van kastanjebloesem werkt ook.

Voor het basisrecept voor kastanjezalf (voor ongeveer 80 ml) heb je nodig:

 • 30 ml paardenkastanje tinctuur
 • 30 ml olijfolie
 • 15 g lanoline / wolwas (in de apotheek of online)
 • 4g bijenwas (of 2g carnaubawas, let op het hogere smeltpunt)
 • 1 grote pan en een tweede bak voor au bain-marie
 • 1 andere kleine steelpan om de kleurstof te verwarmen
 • Zalfpotjes voor opslag of gewoon kleine potjes met schroefdop en deksel

Optionele ingrediënten:

 • Met 20 druppels etherische olie van cipres en 10 druppels etherische olie van citroen kun je het aderversterkende effect versterken.
 • Voeg 20 druppels etherische olie van jeneverbes toe bij gewrichtsproblemen of pijn zoals spit en ischias.

Belangrijk: Juniper zou een stimulerend effect hebben op de baarmoeder, daarom is het raadzaam om het tijdens de zwangerschap te vermijden.

En hier is hoe het te doen:

 1. Vul de grote pot met veel water zodat de kleinere niet alleen drijft, maar ook goed omringd is door water.
 2. Giet de olijfolie, was en lanoline in het kleine bakje en verwarm langzaam. Breng het water niet aan de kook, want de lanoline smelt heel snel en de was smelt al snel bij 62 graden.
 3. Roer de fondantingrediënten voorzichtig door elkaar tot er een homogene vloeistof ontstaat. Zet de potten opzij en laat een beetje afkoelen.
 4. Verwarm in een andere pan de kastanjetinctuur tot dezelfde temperatuur rond de 60 graden.
 5. Haal de pot met het wasmengsel uit de dubbele boiler, voeg de optionele ingrediënten toe, voeg de tinctuur toe en meng langzaam. Roer tot het mengsel bijna is afgekoeld maar nog vloeibaar is om te vullen.
 6. Giet in voorbereide zalfpotten en sluit af.

Toepassing van kastanjezalf

Deze zalf bereikt een optimaal effect als je hem ‘s ochtends en ‘s avonds gebruikt. Begin bij het enkel- of armgewricht, wrijf het naar boven over de aangedane plekken en masseer het zonder druk totdat het wordt aangezogen.

Onze adviezen:

Als je extra vergine olijfolie gebruikt, ziet de zalf in het potje er groener uit. Bij toepassing is het echter kleurloos. Gebruik voor een lichtere kleur eenvoudige, lichtere olijfolie.

In plaats van olijfolie kan ook een extract van toverhazelaarolie worden gebruikt. Het heeft een jeukwerende, ontstekingsremmende en celbeschermende werking. De methode om deze olie te maken door jezelf te extraheren uit bladeren of bast van takken van toverhazelaar (toverhazelaar) vind je in dit artikel (binnenkort beschikbaar). Ingrediënten kunnen worden gedroogd of vers bereid in olie.

Als je liever een maceraat gebruikt in plaats van etherische oliën voor optionele ingrediënten, kun je ook een olie-extract maken van plantendelen zoals citroenschil.

Het is minstens drie maanden houdbaar als het op een koele plaats wordt bewaard.

recept voor zelfgemaakte aderotone zalf

Veel plezier met het maken van deze zalf geschikt voor alledaags gebruik, die je altijd mee kunt nemen, gevuld met kleine potjes, zelfs in je handtas.

Advertisement
Hurry Up!

Leave a Reply

Your email address will not be published.